Ο Γιάννης Κορκάς με συνεχή αρθρογραφία για το Επισκοπείο αναφέρει ότι χτίστηκε το 1745, επί επισκόπου Μελετίου με χρήματα των Κοζανιτών και το λαμπρό αυτό κτίριο, είναι μνημείο ιστορικό. Ο Θεόφιλος, σύμφωνα με την ιερά παρακαταθήκη να έχουν οι επίσκοποι στην κατοικία τους ναό για να προσεύχονται κάθε βράδυ, διαμόρφωσε ένα δωμάτιο του επισκοπείου στον όροφο σε εκκλησία και το ονόμασε Αγία Αικατερίνη από το θυμιατό που έφερε εγχαραγμένο το όνομα της Αγίας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης έχει μεγάλη Χριστιανική ιστορική αξία, όπως και το επισκοπείο που κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο, και φυσικά και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης που βρισκότανε εντός αυτού σημειώνει ο λαογράφος. Οποιαδήποτε λοιπόν θέση για μεταφορά του σε άλλη εναλλακτική θέση όπως τα Κρεβατάκια είναι τουλάχιστον άκαιρη.

Το Επισκοπείο είναι η κατοικία του Επισκόπου, δεν σημαίνει λοιπόν ότι ως προστατευόμενο μνημείο θα είναι και επισκέψιμο. Δεκάδες άλλα μνημεία ιδιωτικά προστατεύονται από την αρχαιολογία, όπως τα αρχοντικά της Σιάτιστας, τα οποία επίσης είναι κατοικίες και δεν είναι επισκέψιμα. Απλά για να γίνουν εργασίες σε αυτά απαιτείται η άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπως και έγινε στην περίπτωση του Επισκοπείου.

Η μελέτη μάλιστα του αύλειου χώρου του Επσικοπείου με το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης έχει πάρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2012. Η δεύτερη και πλεονεκτικότερη θέση για το εκκλησάκι, όπως ορίστηκε από το τοπικό συμβούλιο μνημείων, δεν επισκιάζει το μνημείο, αφού δεν θα στέκεται στην κυρίως όψη του ,αλλά σε μια γωνία. Το νέο πέτρινο εκκλησάκι με αρχές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και χρήση παραδοσιακών υλικών θα συνδέεται μορφολογικά με το Επισκοπείο. Το ύψος των πέντε μέτρων με την μεγάλη κατηφορική κλίση που έχει το σημείο κατασκευής από το δρόμο δεν θα είναι εν τέλει μεγαλύτερο από 2, 5 με 3 μέτρα. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα αισθητικής βλάβης, αφού θα υπάρχει αρμονία με το μνημείο, όταν μάλιστα το προηγούμενο κτίσμα ήταν ένα κατασκεύασμα με μπετόν.

Τα γραφεία της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης λειτουργούν στον χώρο του Επισκοπείου εδώ και χρόνια , όπερ σημαίνει ότι ο χώρος δεν είναι κλειστός. Τώρα με αφορμή και την έγερση του ναού δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν  και το μνημείο, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχαν την  ευκαιρία να κάνουν . Όσο για τις επενδύσεις που επιλέγει ο καθένας για τα περιουσιακά του στοιχεία, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν, παρά μόνο στην αρχαιολογία όταν πρόκειται για μνημεία.

Πέρα λοιπόν από ιδεοληψίες και αντιπολιτευτικές διαθέσεις, πέρα από τις όποιες συμπάθειες ή αντιπάθειες στο δέσποτα, το θέμα με το εκκλησάκι έχει πάρει το δρόμο του. Και σίγουρα δεν είναι αυτό που θα στερήσει χώρους πρασίνου από τον πολίτη, όταν αυτοί δεν υπάρχουν , ούτε θα αλλοιώσει το ιστορικό κέντρο με την πρόταση της Κοινότητας Κοζάνης για ενοποίηση των μνημείων του κέντρου να παραμένει επίκαιρη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το ναΰδριο της Αγίας Αικατερίνης αιτία έριδας στο δήμο Κοζάνης-Υπάρχει η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας