Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ενέκρινε ομόφωνα, το αίτημα του Δήμου Κοζάνης, για αγορά από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της επετειακής παράστασης «Ο κοινός λόγος», από τη θεατρική ομάδα «ΟνειρόDrama». Το κόστος της ανέρχεται στα € 3.000 (τρεις χιλιάδες ευρώ) πλέον Φ.Π.Α. Θα ανέβει στην Αίθουσα Τέχνης, το Νοέμβριο του 2022, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ως γνωστόν το Ονειρόδραμα είναι ερασιτεχνική ομάδα που δημιούργησε ο Γιώτης Βασιλειάδης, στην οποία τώρα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ακολουθεί το αίτημα που υποβλήθηκε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, από το Δήμο Κοζάνης:

«Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού η Ομάδα εργασίας που ορίστηκε από το Δήμαρχο Κοζάνης, τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Π.Ε Κοζάνης σας παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην αγορά των παραστάσεων, «Νόστος ρίζα μ’ και κλαδί μ’», θρήνος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την παράσταση «O κοινός λόγος» που βασίζεται σε αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου.

Η παράσταση, «O κοινός λόγος», από το «ΟνειρόDrama» είναι ένα θεατρικό οδοιπορικό που χρονικά καλύπτει την περίοδο από τη μαζική εξόντωση των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή ως την Κατοχή και τον Εμφύλιο, βασίζεται σε αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου. Οι αφηγήσεις αυτές έχουν ως κοινό εφόδιο το λόγο των κοινών ανθρώπων, που συναρμολογεί σωστά την εποχή τους και το κλίμα της, ζωντανεύοντας ατομικές και συλλογικές μνήμες που φωτίζουν διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας. Οι αφηγήσεις, η μουσική και τα τραγούδια μας μεταφέρουν ήχους και αισθήματα από έναν κόσμο που θυσιάστηκε στους εθνικισμούς του 20ού αιώνα. Η παράσταση θα λάβει μέρος την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους Γυναικών».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αγοράζει δυο παραστάσεις από τη θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα περίπου 5.000 ευρώ