ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΣΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΣΕΡΒΙΩΝ
Διάκριση στην τελική φάση του διαγωνισμού Young Business Talents, που αφορά την επιχειρηματικότητα, έλαβαν  δύο ομάδες μαθητών από την περιοχή και συγκεκριμένα από το ΓΕΛ Τσοτυλίου και από το ΕΠΑΛ Σερβίων. Οι ομάδες των δύο σχολείων της περιοχής συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και συναγωνίστηκαν μεταξύ 75 σχολείων, καταλαμβάνοντας τον μεν ΓΕΛ Τσοτυλίου την 6η θέση και το ΕΠΑΛ Σερβίων μια θέση στην εικοσάδα.

Ο τελικός έγινε στην Αθήνα το Σάββατο 21 Απριλίου. Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο οικονομολόγος και καθηγητής των μαθητών που συμμετείχαν Ιωάννης Χριστόφορος , επεσήμανε, αρχικά  πως στον τελικό συμμετείχαν 300 μαθητές λυκείου από 75 ομάδες ανά την επικράτεια και τα γκρουπ που συμμετείχαν ήταν 15, των 5 ομάδων.

“Το project αφορούσε τη νεανική επιχειρηματικότητα, σε ένα διαγωνισμό που έχει πανελλαδικές διαστάσεις, αλλά και παγκόσμιες αφού διεξάγονταν ταυτόχρονα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι πρώτοι από κάθε χώρα θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια φάση του διαγωνισμού που θα γίνει στην Ισπανία. Τα ταξίδι ξεκίνησε προ 5 μηνών. Οι ομάδες κλήθηκαν να αξιοποιήσουν ένα διεθνές λογισμικό το οποίο κάνουν χρήση μεγάλες εταιρείες διεθνώς , ώστε να διοικήσουν σωστά μια επιχείρηση. Αυτός ο διαγωνισμός ζητούσε από τα παιδιά να καταθέσουν επιχειρηματικά σχέδια, σε κάθε ένα από τα οποία συναγωνίζονταν οι ομάδες για να πετύχουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία. Από τα προ – ημιτελικά, οι ομάδες έφτασαν στους 300 πρώτους με 7500 συμμετέχοντες.

Ο προσομοιωτής είναι ένα λογισμικό που διαχειρίζεται  τα δεδομένα μιας επιχείρησης, προσπαθώντας να επιτύχει μέσα από τη διαχείρισή τους, μεγαλύτερη κερδοφορία. Π.χ. η διαφήμιση ή η τιμή του προϊόντος. Το προϊόν ήταν αντηλιακό και κρέμα της NIVEA. Όλοι οι μαθητές αντιμετώπιζαν τα ίδια προϊόντα, αλλά όποιος τα διαχειριζόταν καλύτερα στην αγορά κέρδιζε. Οι μαθητές με τα πιο ανταγωνιστικά δεδομένα, ήταν πρώτοι.

Η ομάδα του Τσοτυλίου βγήκε 6η πανελλαδικά και μέχρι τη τελευταία στιγμή διεκδικούσε την πρωτιά, μιας και αυτή κρίθηκε σε λίγα ευρώ. Η ομάδα των Σερβίων μπήκε στην τελική εικοσάδα.
Η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική για τα παιδιά, αφού συναγωνίστηκαν συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα, σε μια μεγάλη διοργάνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο: “Το χειροκρότημα των παιδιών ήταν μια ηθική επιβράβευση για τους μαθητές , που ειδικά επειδή είναι από την επαρχία, ξεφεύγουν από τα σχολικά πρότυπα. Οι μαθητές έμαθαν πως μπορούν να διαχειριστούν μια επιχείρηση σε πραγματικές καταστάσεις, λαμβάνοντας φοβερή εμπειρία. Η εταιρεία διαχειριστής λογισμικού , μάλιστα, έδωσε στους μαθητές δίπλωμα για παρακολούθηση σεμιναρίων στο εν λόγω λογισμικό”.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο με το αποτέλεσμα, δημιουργώντας ήδη ομάδες και για του χρόνου, όπου εκτιμάται ότι η συμμετοχή των μαθητών θα είναι μεγαλύτερη.

Στην ομάδα συμμετείχε και η Καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Σερβίων Σοφία Χατζηγεωργίου.

 

Β.Σ.

 

Το ΕΠΑ.Λ. Σερβίων στον Εθνικό Τελικό  του Young Business Talents 2016-2017 για νέους επιχειρηματίες

“Με την τρίτη θέση στις αποσκευές της επέστρεψε από την Αθήνα η ομάδα SMILE του σχολείου μας. Την τρίτη θέση στον όμιλό της κατέλαβε η ομάδα SMILE του ΕΠΑ.Λ. Σερβίων στον Εθνικό Τελικό του Young Business Talents 2016-2017 που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, από 10.30πμ έως 18.00μμ, στο γυμναστήριο του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αθήνα.
Ο ομάδα SMILE αποτελούμενη από τους μαθητές Λαμπροπούλου Αριστέα, Παλιανόπουλο Ηλία και Παπαδημητρίου Στεφανία συμμετείχε στον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό διαγωνισμό διοίκησης και επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείων, που έχει καθιερωθεί στο χώρο της εκπαίδευσης ως ένα καινοτόμο διδακτικό εργαλείο. Μέσω ενός εξελιγμένου προσομοιωτή 3ης γενιάς, οι νεαροί εικονικοί επιχειρηματίες κατάστρωσαν επιχειρηματικά σχέδια, που συμπεριλάμβαναν αποφάσεις για  την παραγωγή, τη χρηματοδότηση, το Marketing και το Ανθρώπινο Δυναμικό των εταιριών τους.
Ο Διαγωνισμός Young Business Talents γίνεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πραγματοποιείται παράλληλα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, και για πρώτη φορά φέτος στο Μεξικό με πάνω από 20.000 συμμετοχές μαθητών Λυκείων.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές Λαμπροπούλου Αριστέα, Παλιανόπουλο Ηλία και Παπαδημητρίου Στεφανία, καθώς και στους καθηγητές Γιάννη Χριστόφορο και Σοφία Χατζηγεωργίου.


Ο Διευθυντής
Κυριάκος Μ. Τσολακίδης”