Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στο δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει η τροπολογία για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο. Η διάταξη που εντάσσεται  στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα δεν θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας, γεγονός το οποίο βρίσκει αντίθετο το ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του οποίου Βασίλης Ιωαννίδης μιλώντας στο ράδιοΛόγος έδωσε όλες τις τελευταίες πληροφορίες για ένα θέμα που “καίει” χιλιάδες πολίτες.

Ειδικότερα, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προχωρούν κανονικά, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το θέμα όσο συντομότερα και για χρέη προς το δημόσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Οι δικές μας πληροφορίες, σε συνέχεια από τα μέσα προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, και ως προαπαιτούμενα για την τελευταία αξιολόγηση την οποία η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σαν μέρος του πολυνομοσχεδίου, έχουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τους ιδιώτες και για το δημόσιο. Δεν είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς γιατί υπήρχε πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου διενεργούνται . Πλέον η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει την μνημονιακή της δέσμευση , που αφορά πολλές χιλιάδες πλειστηριασμών εντός του 2018, για παλαιότερα κόκκινα δάνεια, τα οποία έχουν κλείσει εδώ και 6-7 χρόνια. Βλέπουμε ότι και οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν μια επιθετικότερη πολιτική , ώστε να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. Με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει προστασία για την κύρια κατοικία, πλέον η μόνη λύση για τον πολίτη είναι  η προσφυγή στον Νόμο Κατσέλη”.

Πλέον με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να ξεκινούν και για το ελληνικό δημόσιο, μνημονιακή δέσμευση, αυτοί θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Στην περίπτωση αυτή, σημείωσε πως πρόκειται για ένα νέο μέτρο και είναι άγνωστες κάποιες λεπτομέρειες, όπως αν το δημόσιο θα χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα. Από το δημόσιο μέχρι τώρα είχαν παγώσει οι πλειστηριασμοί, παρά μόνο κατασχέσεις .  Μιλάμε για ποσά αδιευκρίνιστα, αφού κανείς δεν ξέρει αν οι κατασχέσεις από το δημόσιο θα γίνονται για ποσά άνω ή κάτω των 50.000 ευρώ, που θα οδηγούν σε πλειστηριασμό.

Επίσης, όπως τόνισε ο ίδιος, υπάρχει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων . Εντωμεταξύ, με την πίεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι ήταν δέσμευση της κυβέρνησης να προστατευθεί η κύρια κατοικία, προς το παρόν αυτό δεν ισχύει. Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτοί δεν θα γίνονται στο Ειρηνοδικείο, αλλά από τους συμβολαιογράφους, που απέχουν για την ώρα, έχοντας ενστάσεις.

Μπροστά σε αυτό το “τσουνάμι” μέτρων ο πολίτης πως μπορεί να προστατευθεί για τους πλειστηριασμούς; Ο ίδιος απαντάει πως: ” Ο πολίτης μπορεί να προστατευθεί μέσω του Νόμου Κατσέλη , που ισχύει μέχρι το τέλος του 2018, αλλά και μέσω του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις. Επίσης, υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας τραπεζών που προβλέπει να έρχονται σε επαφή οι ιδιώτες με τις τράπεζες ώστε να βρεθεί μια λύση, μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη”. Οι εν λόγω επιλογές υπάρχουν, αλλά δυστυχώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες εντείνουν τους πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέχρι τώρα, οι πλειστηριασμοί του δημοσίου θα γίνονται από τον Μάρτιο και έπειτα. Μέχρι τώρα, όμως, έχουν πλειστηριαστεί και κατοικίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τα ακίνητα που έχουν πλειστηριαστεί. Στο παρελθόν βγήκαν στο “σφυρί” και κατοικίες, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, μιας και δεν υπερθεμάτισε κάποιος. Παρόλα αυτά πλειστηριάζονται ακίνητα για λίγες χιλιάδες ευρώ, για αυτό και το ΚΕΠΚΑ πιέζει να προστατευθεί η κύρια κατοικία με νόμο.

Β.Σ.