Ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας αναφέρθηκε στα εδαφικά σχέδια. Αναπτύσσονται τέσσερις κατηγορίες ενεργειών. Η πρώτη αφορά στην περιέλευση όλων των λιγνιτικών εκτάσεων στο δημόσιο εκτός από αυτές των ΔΕΗ, την εκτίμηση της αξίας των εδαφών και του κόστους αποκατάστασης τους με τη δημιουργία ενός οργανωτικού σχήματος στην κυριότητα του οποίου θα περιέλθει η αποκατάσταση και η υλοποίηση αυτών των έργων.

Θεσμοθετήθηκαν οι ζώνες απολιγντιτοποίησης για να οργανωθεί ένα πλαίσιο δίκαιης μετάβασης για τον ανασχηματισμό των τομέων παραγωγής και ως εργαλείο επιλέχθηκαν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, καθορίζοντας τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητας που θα αναπτυχθούν. «Στην αποκατάσταση και εξυγίανση των εκτάσεων είμαστε σε επαφή με ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να εξασφαλιστεί μια σημαντική χρηματοδότηση» με τη δυνατότητα να αναλάβει εργολαβικά η ΔΕΗ αυτές τις διαδικασίες πρόσθεσε ο συντονιστής. Όσο για την χρήση δημοσίων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις αποκαταστάσεις εξήγησε ότι μπορεί να υπέχει αυτής της υποχρέωσης η ΔΕΗ με βάση τις ΑΕΠΟ, αλλά αυτές έχουν οικοδομηθεί σε διαφορετικές χρήσεις γης, οπότε δεν έχει νόημα κοστολογικό να αποκατασταθούν τα εδάφη με βάση τα προηγούμενες χρήσεις και μετά να γίνει η αναπροσαρμογή των χρήσεων.

Λόγος έγινε για τη δημιουργία υποδομών και διάθεσή τους για τις νέες οικονομικές δραστηριότητες για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων σε επενδύσεις και χωροταξικά, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων με το ειδικό καθεστώς με γενναιόδωρο πλαίσιο κινήτρων «Δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι κατευθυντήριε γραμμές κρατικών ενισχύσεων και οι μηχανισμοί για το ταμείο δίκαιης μετάβασης. Εκτιμάται ότι θα έχουμε ΦΕΚ τέλη Μαΐου» συνέχισε. Η κατάρτιση εδαφικών σχεδίων είναι προαπαιτούμενο για το ΤΔΜ ύψους 1,6 δις ευρώ και θα ακολουθήσει διαβούλευση επί του συνόλου με αιτιολόγηση του χαρακτηρισμού των εδαφών Αναφορά έγινε και στην παύση των λιγνιτικών μονάδων που ολοκληρώνεται το 2028.

Τα ειδικά κίνητρα

Τα κίνητρα θα ισχύουν από 1-01-2022 ορίζονται σε 40%, 50% και 60% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και ενδέχεται να ανέβουν λίγο, είναι σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Είναι κατά 15% αυξημένα που ισχύουν αυτήν την περίοδο, όπως τόνισε .Το ειδικό καθεστώς ξεπερνά αυτές τις εντάσεις ενίσχυσης και θα ισχύσει ό,τι εγκριθεί από την Κομισιόν. Θα υπάρχει δηλαδή ένα πακέτο εθνικό με 15 %αυξημένα ποσοστά και ένα ακόμα πιο ενισχυμένο. Ο κ. Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε και στα σχέδια δράσης κυκλικής οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση της μελέτης ωρίμανσης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου