Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Γρεβενών παρακμάζει, πιθανόν φέτος να μη λειτουργήσει και κάποιο από τα σαλέ τoυ, αλλά ουδείς ασχολείται. Ένα από τα καλύτερα βουνά της χώρας με άριστη ποιότητα χιονιού και απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις εγκαταλείπεται, έρμαιο όλων των κομματικών διοικήσεων που πέρασαν. Η τελευταία διοίκηση είχε αποδεχτεί ότι «οι προσδοκίες μας και τα οράματά μας δεν υλοποιήθηκαν στο έπακρον, είτε γιατί δεν τολμήσαμε όσο θα θέλαμε, είτε γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν μας βοήθησαν, είτε γιατί κάποιοι φορείς δεν στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας». Με το δήμο Γρεβενών και την περιφέρεια που συνδράμουν για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού να απέχουν από τη διοίκηση, την οποία ορίζει το εκάστοτε Υπουργείο Αθλητισμού.

Με τη λίμνη του Διστράτου στην κορυφή του βουνού θα μπορούσε το χιονοδρομικό να έχει τεχνητό χιόνι και να λειτουργεί συνεχώς .Αντ’ αυτού έχει ελάχιστους μήνες λειτουργίας και φυσικά σταματά το καλοκαίρι σε αντίθεση με άλλα χιονοδρομικά που έχουν επεκτείνει τη λειτουργία τους με πλήθος δραστηριοτήτων. Η δράση με τα mοuntain bike ήταν μια αρχή, αλλά δεν αρκεί για να είναι η Βασιλίτσα πόλος έλξης το καλοκαίρι.

Υπάρχουν ακόμα ξενώνες που μπορούν να δεχτούν επισκέπτες με περιορισμένο αριθμό κλινών κι ακόμα δεν έχουν μπει στην διαδικασία αίτησης για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Ειδικότερα μετά την τελευταία πρόσκληση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε παρόχους ανάλογων Υπηρεσιών για να υποβάλλουν Τεχνική και Οικονομική Προσφορά για τη “Φιλοξενία Μεταναστών & Προσφύγων” μέχρι τις 25 Οκτωβρίου πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.

Φημολογείται μάλιστα ότι ακόμα και εγκαταλειμμένοι ξενώνες θα ανοίξουν για να βάλουν μέσα πρόσφυγες και μετανάστες, πιθανόν και το Καταφύγιο που νοικιάζεται από το Χιονοδρομικό Σύλλογο Γρεβενών να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Βεβαίως δεν είναι οι πρόσφυγες η αιτία της κατάστασης στα Γρεβενά και της παρακμής που επικρατεί σε έναν τόπο μαγικό με πανέμορφα χωριά, μανιτάρια, υπέροχα βουνά, Γεωπάρκο, άγρια άλογα. Ο ορεινός τουρισμός νοσεί εδώ και χρόνια λόγω της τοπικής νοοτροπίας, αλλά και της έλλειψης πολιτικής πρωτοβουλίας.

Τα Γρεβενά στα σύνορα με το πάρκο του Βίκου – Αώου κοντά στα Τζουμέρκα με τα ρόμπολα, την πλούσια φύση και τα γεφύρια θα μπορούσαν να ζήσουν από τον τουρισμό. Δυστυχώς όμως ζουν από τους μετανάστες και σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για φιλοξενία προσφύγων είναι όλο και πιο έντονο.

Σε ένα τόπο δυσπρόσιτο και παράλληλα πανέμορφο και ξεχωριστό με μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις και τα σχολεία, -ειδικά το χειμώνα- με συνθήκες ακραίες ακόμα και για τους ξενοδόχους, μεταμορφώνεται σε προσφυγότοπος. Δίπλα στους 700 περίπου πρόσφυγες θα έρθουν τουλάχιστον 400 και τότε πια το αφήγημα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής θα έχει ήδη τελειώσει. Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη θα προχωρήσει κανονικά, ξενώνες ακόμα και με 20 κλίνες θα μπουν πια στο παιχνίδι κι ακόμα και οι εναπομείναντες ξενοδόχοι θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της κατάστασης.

Και στην Καστοριά υπάρχουν πρόσφυγες με τέσσερα ξενοδοχεία αυτή την στιγμή στην Χλόη, έξω από την Καστοριά, την Κορησό και κοντά στο Δισπηλιό. Στα Γρεβενά όμως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το προσφυγικό στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας – Θόδωρος Καρυπίδης: «Τα Γρεβενά δεν σηκώνουν άλλους πρόσφυγες»

Τα Γρεβενά με τους 740 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή – 15 εθνικότητες στον ορεινό όγκο των Γρεβενών – Στενάζει το νοσοκομείο

Τρίβουν τα χέρια τους οι 9 ξενοδόχοι των Γρεβενών -Πάνω από 800 πρόσφυγες και μετανάστες με συμβάσεις ιδιαίτερα ικανοποιητικές