Σε κατάθεση ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο προχώρησε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με τους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στον Νομό Γρεβενών και τη δράση των Μ.Κ.Ο.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή Ν. Γρεβενών Ανδρέα Πάτση:

Προς:

Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Δένδια
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσων, κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Πληροφόρηση σχετικά με τους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στον Νομό Γρεβενών και τη δράση των Μ.Κ.Ο

Στο Νομό Γρεβενών και συγκεκριμένα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στον ορεινό όγκο πλησίον του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας έχουν εγκατασταθεί μετανάστες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση τόσο για τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που διαμένουν εκεί όσο και για το γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ιδιώτες επιχειρηματίες ξενοδόχους όσον αφορά το οικονομικό αντάλλαγμα που λαμβάνουν, την διαδικασία χορήγησής του και το γενικότερο χρονικό ορίζοντα που έχει προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση των μεταναστών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 2016 και παρά τις διατάξεις της παρ. 9, του άρθρου 17 του ν. 4375/2016 (Φ.Ε.Κ Α’ – 51), που προβλέπουν «διεξαγωγή ενεργειών υποδοχής και ταυτοποίησης ή παροχής προσωρινής φιλοξενίας», οι μετανάστες όχι μόνο δεν έχουν μετακινηθεί αλλά εξακολουθούν να διαμένουν εκεί.

Παράλληλα, στην περιοχή των Γρεβενών δραστηριοποιούνται αρκετές Μ.Κ.Ο. με αντικείμενο το μεταναστευτικό και τα θέματα ασύλου. Και όσον αφορά την περίπτωση των Μ.Κ.Ο αυτών, δεν υπάρχει σαφής και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ποιες είναι ακριβώς, ποιοι τις απαρτίζουν σε επίπεδο διοίκησης, ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής τους και το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Ποιος είναι ο επίσημος αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στον ορεινό όγκο των Γρεβενών; Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης και τι προβλέπουν οι συμβάσεις σχετικά με χρονικό διάστημα παραμονής τους (από πότε έως πότε).

– Ποιο είναι το ακριβές τίμημα που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι για κάθε μετανάστη; Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος; Παρεμβάλλεται κάποιο τρίτο μέρος στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος;

– Ποιες Μ.Κ.Ο δραστηριοποιούνται στα Γρεβενά; Ποιοι απαρτίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των ΜΚΟ; Τι κονδύλια και οικονομικούς πόρους διαχειρίζονται και από που προέρχονται; Έχει διεξαχθεί οικονομικός έλεγχος; Χρησιμοποιούν προσωπικό και με ποιους όρους απασχόλησης;