Μετά από 12 χρόνια και δύο μόλις βδομάδες πριν τις εκλογές μοιράζονται τα οριστικά παραχωρητήρια των οικιστών της Ζ.Ε.Π. στους δικαιούχους των κατοικιών. Υπολογίζονται γύρω στα 240 με πολλούς να τα έχουν ήδη στην κατοχή τους, καθώς ο ΟΑΕΔ εδώ και λίγες μέρες ενημερώνει τους οικιστές. Αν σε ένα έτος γίνει η αποπληρωμή του δανείου θα υπάρξει έκπτωση 50% στα 304,41ευρώ/τ.μ , σε πέντε χρόνια η έκπτωση είναι της τάξης του  40% και στη  δεκαετία στο 20%.

Μπορεί φαινομενικά η τιμή να φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή με  τη γενναία έκπτωση του 50% στα 760-800 ευρώ/τ.μ, όπως ορίστηκε , αλλά υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών , οι οποίοι χάνουν τις ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις της πολυτεκνίας. Και αυτό γιατί μετά από δώδεκα χρόνια τα παιδιά τους  ενηλικιώθηκαν πια και δεν είναι προστατευόμενα μέλη για να υπάρχει και πάνω στο ποσό των 304,41ευρώ/τ.μ επιπλέον έκπτωση 50%.Ο ΟΑΕΔ λαμβάνει  υπόψη του την κατάσταση των ωφελουμένων την στιγμή της αίτησης πριν ενάμιση περίπου χρόνο και όχι την αρχική ιδιότητά τους,  οπότε δεν τους χαρακτηρίζει πια πολύτεκνους. Φυσικά για πολλούς δικαιούχους  υπάρχουν άλλες εκπτώσεις ,όπως αυτής του συνταξιούχου,  πολύ χαμηλότερες όμως.

«Η πολυτεκνία είναι ισόβια» αναφέρει ο πρόεδρος των πολυτέκνων Κοζάνης Κυριάκος Ιωαννίδης. Από την ώρα που θα χαρακτηρισθούν οι γονείς ή ο γονέας ως Πολύτεκνοι(ος) διατηρούν ισοβίως την πολυτεκνική ιδιότητα, όπως τη διατηρούν και όσοι την είχαν αποκτήσει βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979 και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα, που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006.

 

Μεταβιβάζουμε το πλήρες δικαίωνα κυριότητας, νομής και κατοχής στην θέση «ΠαιΪάμπορο» του δήμου Κοζάνης αναφέρουν τα παραχωρητήρια, τα οποία στερούν από τους πολυτέκνους ευνοϊκές ρυθμίσεις. Σε μια περίοδο υπογεννητικότητας, όπου όλοι νοιάζονται για το δημογραφικό της χώρας μας, ξαφνικά χάνεται η ιδιότητα του πολυτέκνου. Θυμίζουμε ότι ορισμένοι οικιστές έχουν καταφύγει στα δικαστήρια για τις κακοτεχνίες, τις κατασκευαστικές ατέλειες και τα ευτελή υλικά των κατοικιών τους, σε έργο που ουδέποτε παραδόθηκε. Τώρα φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό και όσοι οικιστές ξαφνικά παύουν να είναι πολύτεκνοι μετά από δώδεκα χρόνια , όταν η πολυτεκνική ιδιότητα  είναι ισόβια. 

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

Οικιστές της Ζ.Ε.Π. χάνουν εκπτωτικά δικαιώματα μετά από 12 χρόνια –Οριστικά παραχωρητήρια μετά από ρύθμιση

 

Ένας πρότυπος οικισμός στην Κοζάνη χωρίς φαρμακείο και μάρκετ τροφίμων