Η ΖΕΠ της εγκατάλειψης με τα μεγαλεπήβολα σχέδια μπορεί να ζωντανέψει;

Περίπου 1.000 άτομα κατοικούν αυτή τη στιγμή στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης μετά την  παράδοση των εργατικών κατοικιών εδώ και δέκα χρόνια.278 είναι στο σύνολό τους οι εργατικές κατοικίες, εκ των οποίων δέκα δεν παραδόθηκαν ακόμα και αρκετές δεν κατοικούνται, γιατί οι δικαιούχοι επέλεξαν την παραμονή στην Κοζάνη ή τα χωριά τους.

Το όνειρο της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας κάηκε και απ’ ότι φαίνεται η νυν δημοτική αρχή δεν οραματίζεται να το ξαναζωντανέψει.
Η πολυδιαφημιζόμενη ευρυζωνικότητα σταμάτησε , μιας και καλύπτονταν πιλοτικά τα πρώτα μόλις δύο χρόνια από το έργο. Από τότε οι κάτοικοι συνδέονται μόνο με τον ΟΤΕ, αφού οι υπόλοιποι πάροχοι δεν επένδυσαν για να φτάσουν στην περιοχή. Περίπου 300 είναι τα παιδιά της ΖΕΠ, τα οποία μετακινούνται καθημερινά με τα αστικά για να μεταβούν στα σχολεία της πόλης :το Λιάπειο νηπιαγωγείο ή αυτό στην οδό Αγίας Παρασκευής της Κοζάνης, το 9ο και 12ο δημοτικό και το 6ο γυμνάσιο. Χωρίς αγροτικό ιατρείο, χωρίς φαρμακείο ,χωρίς εκκλησία, χωρίς μάρκετ τροφίμων και χωρίς ένα καφέ της παρηγοριάς. 

Οι δύο χώροι αθλοπαιδιών με πολλά εισαγωγικά είναι μια παιδική χαρά με μια πυραμίδα με σχοινιά με ένα επικίνδυνο κράσπεδο ισορροπίας  και γήπεδα 5 Χ 5 με μπάζα, σπασμένες εξέδρες, σκουριασμένες  σιδεριές. Υπάρχει ένα μόλις περίπτερο για τις ανάγκες τουλάχιστον 250 οικογενειών και παραχωρείται επίσης ένας χώρος στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για εκμάθηση χορών. Αυτές είναι οι περίφημες παροχές της ΖΕΠ με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να  δηλώνουν: «Αυτός είναι ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς. Το γήπεδο 5 Χ 5 είναι παράνομο, λίγα μπορούν να γίνουν, μόνο βελτιώσεις».


Δυστυχώς ο ΟΕΚ δεν πρόβλεψε τη δημιουργία καταστημάτων μεταξύ των κατοικιών και έτσι ένας ολόκληρος οικισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε με πολλές φιλοδοξίες και μεγάλα οράματα εξυπηρετείται από την Κοζάνη, 5 χλμ μακριά. Πραγματικά ο χαρακτηρισμός πρότυπος έμεινε στα χαρτιά. Υπάρχει δίκτυο τηλεθέρμανσης και ευρυζωνικότητας με το δεύτερο να μην λειτουργεί, ενώ το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας έμεινε στις μελέτες. Την αλλαγή θα φέρει το βιοκλιματικό νηπιαγωγείο-δημοτικό ,αλλά και ο βρεφονηπιακός σταθμός , ο οποίος ετοιμάζεται. Πρόκειται για δύο έργα διαμάντια, στα οποία προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά της ΖΕΠ και πιθανόν να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο. Φυσικά και η Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης, η οποία δημοπρατήθηκε και διαθέτει πια και ανάδοχο θα αλλάξει την  φυσιογνωμία της περιοχής.


Από τη στιγμή που κανένας καταστηματάρχης-έμπορος δεν επένδυσε τόσο καιρό στη ΖΕΠ σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για κάτι τέτοιο και τα λάθη του παρελθόντος ακολουθούν για πάντα τον οικισμό. Μάλιστα από το Φεβρουάριο του 2012 ο ΟΕΚ εντάχθηκε στον ΟΑΕΔ, ο οποίος ακόμα συνεδριάζει για να προσδιοριστεί η τιμή του τμ για να βγουν τα δάνεια και να δοθούν τα οριστικά  παραχωρητήρια στους δικαιούχους. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι μόνο τα πρώτα δύο χρόνια πλήρωναν οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών τα δάνειά τους. Εδώ και έξι χρόνια περίπου περιμένουν στο ακουστικό τους για το κόστος της κατοικίας  τους και απ’ ότι φαίνεται θα περιμένουν για πολύ. Άραγε ποιο φωτεινό μυαλό μπορεί να ανακινήσει την έξυπνη ΖΕΠ;


Ι.Π.