Ο Ο.Ε.Κ. έχει στείλει ενημερωτικά σημειώματα το τελευταίο διάστημα σε όλους τους οικιστές της ΖΕΠ προκειμένου να ρυθμίσουν το δάνειό τους έως και την 21η Μαΐου. Να θυμίσουμε ότι η Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας , η οποία σίγουρα δεν αποτελεί πόλο έλξης για την τουριστική και εμπορική της ανάπτυξη όπως προβλεπόταν , διαθέτει περίπου 260 οικιστές με προσωρινά συμβόλαια. Η νέα υπουργική απόφαση ορίζει την τιμή των 304,41ευρώ/τ.μ., αλλά και εκπτωτικές ρυθμίσεις σε ευπαθείς ομάδες για να δοθούν κατόπιν τα οριστικά παραχωρητήρια έστω μετά από δώδεκα χρόνια.

Πέραν του ότι ορισμένοι οικιστές έχουν καταφύγει στα δικαστήρια για τις κακοτεχνίες, τις κατασκευαστικές ατέλειες και τα ευτελή υλικά των κατοικιών τους, σε έργο που ουδέποτε παραδόθηκε, με μια πρώτη ματιά υπάρχουν πολλά θετικά. Από τα 760 -800 ευρώ/τ.μ. των εργατικών κατοικιών της ΖΕΠ η τιμή έπεσε στο μισό, αλλά παράλληλα μετά από μια δεκαετία άλλαξε και η οικογενειακή κατάσταση πολλών δανειοληπτών. Έτσι χάνονται τα πλεονεκτήματα πολλών ρυθμίσεων, αφού εξετάζεται η τωρινή κατάσταση του οικιστή με τους 200 από τους 260 να έχουν ενταχθεί ήδη στη ρύθμιση.

Οι χαμένοι των εκπτωτικών ρυθμίσεων

Κάποιοι πολύτεκνοι του 2006, δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών της Ζ.Ε.Π. δεν θεωρούνται και πια πολύτεκνοι, τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τα οριστικά παραχωρητήρια. Εκτιμάται η στιγμή υποβολής της ρύθμισης, όπου δύο π.χ. από τα τέσσερα παιδιά τους δεν είναι προστατευόμενα μέλη περνώντας τα 18 έτη , οπότε δεν θα υπάρχει η προβλεπόμενη έκπτωση 50% στα 304,41ευρώ/τ.μ..Βεβαίως οι 360 δόσεις δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε τριάντα χρόνια που αρχικά θα σήμαινε με αριθμούς για μια εργατική κατοικία 100 τ.μ. σε πολύτεκνο 15.205 ευρώ .Αυτά μετά από δώδεκα χρόνια γίνονται 30.441 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για άλλες κατηγορίες, όπως ΑμΕΑ που άλλαξαν τα ποσοστά αναπηρίας ή μονογονικές οικογένειες που ενηλικιώθηκαν τα προστατευόμενα μέλη. Μάλιστα στη ρύθμιση δεν εντάσσονται όσοι έφυγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας και δεν διαθέτουν πρόσφατους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Με απλά λόγια οι τότε ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών έχουν άλλη αντιμετώπιση τώρα μετά από δώδεκα χρόνια και χάνουν πολλά δικαιώματά τους. Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που ο παλιός Ο.Ε.Κ. αναζητεί χρήμα, τα δικαιώματα των οικιστών της ΖΕΠ, η οποία έμεινε χωρίς φούρνο, μίνι μάρκετ και χώρους συναθροίσεων, καταπατούνται από την ευνοϊκή κατά τα άλλα ρύθμιση.
Ιωάννα Παπαδημητρίου