Από 2,1MW θα αυξηθεί σε 3MW η δυναμικότητα των έργων που θα δημοπρατηθούν για να «κλειδώσουν» σταθερές τιμές. Στο 30% θα καθοριστεί η συμμετοχή των αιολικών για να μην αποκλειστούν εκ νέου.

Σε γενναία αύξηση, κατά 43%, της ενεργειακής δυναμικότητας των έργων ΑΠΕ που θα λαμβάνουν κρατική επιδότηση μέσα από προκαθορισμένες και σταθερές τιμές για τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκοντας να αυξήσει ακόμη ταχύτερα τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν, ώστε να παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα το νέο σχήμα για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να αυξήσει την δημοπρατούμενη δυναμικότητα από 2,1 GW σε τουλάχιστον 3 με επιπλέον πρόβλεψη για τις περιοχές δημοπράτησης (όπως π.χ. Κρήτη, Εύβοια και Κυκλάδες). Στο νέο αυτό σχήμα δεν θα υπάρχει η πρόβλεψη για 6 διαγωνισμούς των 350 MW, ενώ οι διαγωνισμοί θα επεκταθούν χρονικά έως το 2025.

Φιλοδοξία του ΥΠΕΝ είναι ο πρώτος διαγωνισμός με το νέο σχήμα να πραγματοποιηθεί εντός του 2021. Επιπλέον, για να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό, όπου τα αιολικά αποκλείστηκαν εντελώς λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, το υπουργείο σκοπεύει να καθιερώσει πρόβλεψη κάλυψης του επόμενου διαγωνισμού κατά 30% από αιολικά.

Με την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ στα «σκαριά» το ΥΠΕΝ θέλει να ανοίξει «χώρο και δρόμο» ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επενδύσεων ΑΠΕ προσκαλώντας μόνο «σοβαρές» επενδύσεις ώστε να καταφέρει η χώρα να πιάσει το νέο στόχο για διείσδυση 67% των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο, «κόφτη» στις αιτήσεις για επενδύσεις ΑΠΕ πάνω από 1MW θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Ενέργειας με διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων, με στόχο να αποσυμφορηθεί η αγορά των ΑΠΕ από τον υπέρογκο αριθμό αιτήσεων για επενδύσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο:

Με τη ρύθμιση εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στα 35.000€/MW, ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τροποποιεί το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής.
Η Εγγυητική Επιστολή θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της Βεβαίωσης και θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Ταυτόχρονα, ορίζεται η υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής μέχρι την 31.01.2022 για τους κατόχους υφιστάμενων αδειών παραγωγής και βεβαιώσεων οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν θα έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, προκειμένου να διατηρήσουν σε ισχύ τις άδειες παραγωγής ή τις βεβαιώσεις τους. Η εγγυητική επιστολή σε κάθε περίπτωση θα επιστρέφεται με την υποβολή αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είχε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήσεις 10πλάσιες από αυτές που μπορούν να πραγματοποιηθούν, γεγονός που δημιούργησε “bottleneck” («μποτιλιάρισμα») στη ΡΑΕ αλλά και αύξηση στην πίεση στην αγορά.

Πηγή:businessdaily.gr