-Τι δήλωσε ο Θεόδωρος Καρυπίδης για το δημογραφικό

 

Για την “Περιφέρεια των αντιθέσεων” μίλησε κατά την παρέμβασή του στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

“Είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας, αλλά έχει ενεργειακή φτώχεια. Είναι μία Περιφέρεια που με τους δείκτες φαίνεται ότι είναι πλούσια, αλλά είναι φτωχή, αφού είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Είναι μία Περιφέρεια που έχει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά έχει και πλούσιο περιβαλλοντικό απόθεμα. Είναι η μοναδική Περιφέρεια που δεν έχει θάλασσα, αλλά έχει τα περισσότερα χωρικά ύδατα, το 65% της χώρας” ανέφερε ο Θ. Καρυπίδης στην αρχή της δήλωσής του, για να περιγράψει τις αντιθέσεις που διαμορφώνουν την εικόνα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σήμερα.

“Κύρια δημογραφική τάση στην Περιφέρεια αποτελεί η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού”

Αφού ανέφερε τα δημογραφικά στοιχεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, όπως αυτά προέκυψαν από την τελευταία απογραφή του 2011, ο Θ. Καρυπίδης επισήμανε ότι κύρια δημογραφική τάση στην Περιφέρεια αποτελεί η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού, γεγονός που προκύπτει από τα στοιχεία και τη διαχρονική εξέλιξη αυτών. Στοιχεία που, όπως δήλωσε ο ίδιος, συνεπικουρούν και τη γενικότερη εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με το Θ. Καρυπίδη “ο πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία στο σύνολό του, με την υψηλότερη τάση να εμφανίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου εμφανίζονται και οι υψηλότεροι δείκτες γήρανσης σε ευρωπαϊκό, μάλιστα, επίπεδο. Ταυτόχρονα η Περιφέρειά μας εμφανίζει τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα, όντας η πιο αραιοκατοικημένη Περιφέρεια της χώρας, 30,4 κάτοικοι ανά τ.χ. Σύμφωνα, επίσης, με την ηλικιακή κατανομή του μόνιμου πληθυσμού το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών, ποσοστό 14,78%, σε αντίθεση με τα στοιχεία της επικράτειας όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ανήκει στη νεώτερη ηλικιακή ομάδα 30-39, ποσοστό 15,12%”. Αφού παρέθεσε αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την ηλικιακή κατανομή στην περιοχή, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κατέληξε στο ότι εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά στις μη παραγωγικές ηλικιακές ομάδες, στο γερασμένο, δηλαδή, πληθυσμό, και μικρά ποσοστά στις πλέον παραγωγικές ηλικιακές ομάδες.

“Μεγάλα ποσοστά στους απόφοιτους δημοτικού”

Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο εστίασε ο Θ. Καρυπίδης αποτέλεσε η κατανομή του πληθυσμού σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσής του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα στοιχεία της Ελληνικής Επικράτειας στο ανώτερο επιστημονικό επίπεδο εκπαίδευσης, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο, το Μεταπτυχιακό και το Διδακτορικό, καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. “Ενδεικτικά, στους αποφοίτους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Περιφέρειά μας το ποσοστό είναι 7,15% έναντι του 9,96% της Ελληνικής Επικράτειας. Ενώ στους αποφοίτους λυκείου 19,97% έναντι του 23,41% της Ελληνικής Επικράτειας. Αντίθετα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζει μεγάλα ποσοστά στους απόφοιτους δημοτικού 28,97% έναντι του 23,34% της Ελληνικής Επικράτειας”, δήλωσε ο Θ. Καρυπίδης.

“Η εισοδηματική ευημερία που προσέφεραν στην περιοχή οι δραστηριότητες της ΔΕΗ… ευνούχισε σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική παραγωγική προσπάθεια”

Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας στη Δ. Μακεδονία, τα οποία υπήρξαν σχεδόν πάντα υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι αυτά εκτινάχθηκαν στα ύψη την περίοδο της οικονομικής κρίσης “διατηρώντας την πρώτη θέση μεταξύ όχι μόνο των Περιφερειών της Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27”. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας ανήλθαν το 2016 στο 31,3% του εργατικού δυναμικού, με την ανεργία των νέων 15-24 ετών να αγγίζει το ποσοστό του 72,5% για το 2012, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Θ. Καρυπίδης επισήμανε ως ένα βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τη ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε “Η εισοδηματική ευημερία που προσέφεραν στην περιοχή οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, σταθερότητα εργασίας, υψηλές αμοιβές, ουσιαστικά ευνούχισε σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική παραγωγική προσπάθεια στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας. Φυσικό επακόλουθο της επιλογής αυτής ήταν κατά το τέλος της ανόδου του οικονομικού κύκλου να εκδηλωθεί η κρίση και η κάθοδος με συνέπεια τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας”.

Συνεχίζοντας, ο Θ. Καρυπίδης επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες της ανεργίας, τόσο για την οικονομία της περιοχής, όσο και για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω “της εφαρμογής καθαρά αναπτυξιακών επενδυτικών πολιτικών που οδηγούν σε βιώσιμες θέσεις εργασίας και όχι μέσω πιλοτικών ή πολιτικών επιδότησης των ανέργων… Ο εμπλουτισμός του παραγωγικού συστήματος με νέες δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και την αγροδιατροφή στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία , τις υπηρεσίες και των τουρισμό είναι επιβεβλημένος, αν θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην περιοχή, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε οικογένειες, αν θέλουμε να έχει μέλλον η περιοχή μας”.

Ε.Σ.