Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς ομίλου Olympia Group του Πάνου Γερμανού, υπό τη διοίκηση του CEO κ. Λάμπρου Μπίσαλα πέτυχε να γίνει η βιομηχανία με πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

«Είναι πλέον one billion company», σημείωνε χαρακτηριστικά στον ΟΤ, έμπειρο στέλεχος του κλάδου της βιομηχανίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ελληνικού ομίλου που δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια στην παραγωγή μπαταριών τεχνολογίας μολύβδου – οξέος και ιόντων λιθίου. Και πλέον επεκτείνεται όλο και πιο δυναμικά συνολικά στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές στο δίκτυο και τις οικίες.

Ο ανταγωνισμός με τη Northvolt
Ο ισολογισμός του ομίλου έκλεισε το 2023 με υπερτριπλασιασμό των εσόδων. Εκτοξεύτηκαν κατά 161,2% και ανήλθαν στα 1,087 δισ. από 416,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Και πια το ρεκόρ αυτό έχει περάσει στην ιστορία για την ελληνική βιομηχανία που λειτουργεί στις αγορές της ΕΜΕΑ, των ΗΠΑ και της Νοτιοανατολικής Ασίας – Ωκεανίας 16 εργοστάσια και 35 εγκαταστάσεις πωλήσεων και εξυπηρετήσεων.

Είναι από τις ελάχιστες βιομηχανίες στην Ευρώπη, για την ακρίβει μετρημένες στα δύο πρώτα δάχτυλα του ενός χεριού: Η Sunlight και η σουηδική Northvolt.

Η πρώτη έχει δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της αποθήκευσης ενέργειας. Η δεύτερη παράγει κυρίως μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα οχήματα και συνεργάζεται με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πλέον, το ερώτημα της αγοράς, μετά το νέο ρεκόρ και τις απανωτές εξαγορές επιχειρήσεων στην Ευρώπη, έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος για τη Sunlight.

Το Innovation Fund

Η Ε.Ε. αν και με αργούς ρυθμούς μπαίνει πλέον δυναμικά στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες ξεκλειδώνουν το σεντούκι… των ενισχύσεων επιδιώκοντας να κρατήσουν τις εναπομείνασες ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής μπαταριών στη Γηραιά Ήπειρο.

Το Innovation Fund (Ταμείο Καινοτομίας) είναι ένα σημαντικό εργαλείο παροχής ενισχύσεων για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών αλλά και συνολικά στην αλυσίδα εφοδιασμού συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως είχε κάνει γνωστό τον Δεκέμβριο του 2023 ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε κ. Μάρος Σέφκοβιτς το Ταμείο Καινοτομίας θα διαθέσει στα επόμενα τρία χρόνια επιδοτήσεις 3 δισ. ευρώ, με τρεις ετήσιες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύψους 1 δισ. η κάθε μία, για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής μπαταριών.

Το meeting στις Βρυξέλλες
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στις Βρυξέλλες το Innovation Fund διοργάνωσε συνάντηση με stakeholders, κυρίως εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Εκεί, συμμετείχαν και στελέχη της ελληνικής Sunlight αλλά και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως και η σουηδική Northvolt.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι υπεύθυνοι του Innovation Fund να ενημερώσουν την αγορά για τις προσκλήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιδότησης συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η Sunlight λοιπόν βλέπει ως επόμενη μεγάλη πρόκληση τη διεκδίκηση των πόρων αυτών.

Στόχος είναι η επέκταση των μονάδων παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Η μάχη για τα εργοστάσια στην Ευρώπη ανάβει για τα καλά…

Και η ελληνική βιομηχανία έχει πάντα στα πλάνα της το gigafactory στη Δυτική Μακεδονία. «Ενισχύσεις που θα διεκδικήσει από μόνη της χωρίς την κρατική αρωγή…», λένε πηγές των Βρυξελλών με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ, οι οποίες και μας εξήγησαν τον τρόπο χορήγησης των επιδοτήσεων.

Το guidance Μπίσαλα

Η νέα πρόκληση για τη Sunlight είναι μπροστά.

Και ο CEO κ. Λάμπρος Μπίσαλας έχει δώσει στα στελέχη και τους συνεργάτες της ελληνικής πολυεθνικής το guidance για τις οικονομικές επιδόσεις το 2024: « Σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά και η ζήτηση να δέχεται ισχυρές καθοδικές πιέσεις σε όλους τους τομείς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τα κόστη. Επιπλέον τα επιτόκια και το οικονομικό κλίμα αποθαρρύνουν επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό. Και τα προϊόντα της Sunlight, οι μπαταρίες είναι πάγιος εξοπλισμός», σημειώνει στους συνεργάτες του ο κ. Μπίσαλας περιγράφοντας τις αντιξοότητες στις οποίες λειτουργεί ο όμιλος.

Αλλά οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες: «Περιμένουμε να αλλάξει το κλίμα με την αποκλιμάκωση των ιστορικά υψηλών επιτοκίων και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Σε αυτό το περιβάλλον το περιβάλλον η Sunlight προσβλέπει σε ακόμη πιο πετυχημένη χρονιά σε σχέση με το 2024», καταλήγει το υψηλόβαθμο στέλεχος δίνοντας το guidance για το 2024.

Πηγή: ot.gr