Δεν ξάφνιασε η απόφαση του δικαστηρίου της Φλώρινας που τελικά επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών για τον αιολικό σταθμό στην θέση Αερορράχη-Αετός του Αμυνταίου ισχύος 14, 28 MW. H αναστολή της προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών ήταν αναμενόμενη μετά και τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα σε τακτική δικάσιμο στις 8 Ιουλίου, αλλά να μην δοθεί παράλληλα παράταση της ισχύς της διαταγής διακοπής ως την ίδια ημερομηνία.

Δυστυχώς αυτή η απόφαση προδικάζει και την επόμενη στις 8 Ιουλίου, διότι είναι παράλογο να γίνουν οι εργασίες για τον αιολικό σταθμό χωρίς να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την αναγκαιότητα επιπλέον μελετών λόγω των σωρευτικών επιπτώσεων του έργου. Αιτούντες είναι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος, ο Σύλλογος Απανταχού Νυμφαιωτών, ο Σύλλογος Φίλων Νυμφαίου και ο Γιάννης Μπουτάρης. Αλήθεια είναι δυνατόν να αποφασίσει το δικαστήριο αν απαιτείται τελικά ειδική οικολογική και ορνιθολογική μελέτη όταν έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στους επενδυτές να ξεγυμνώσουν το βουνό;

Η Π.Ε. Φλώρινας και οι υπηρεσίες της είναι έτοιμες να δώσουν άδειες διέλευσης οχημάτων εκ νέου, όταν στις 18 Μαΐου το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε «να μην εκδοθεί καμία άδεια από υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα επιτρέπει τη μεταφορά ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συναφών υλικών ή τη διέλευση βαρέων οχημάτων στην παραπάνω περιοχή, παρά μόνο εφόσον είτε τηρούνται αυστηρά όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, είτε υφίσταται δέσμια υποχρέωση της Διοίκησης».

Η επιστολή του ΥΠΕΝ

Τελικά η επιστολή του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος μια μέρα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έπαιξε αποφασιστικό ρόλο. Όπως αναφέρει το έργο πλέον βρίσκεται σε προχωρημένη κατάσταση ωριμότητας, έχοντας υπόψη και την προσφάτως εκδοθείσα άδεια εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας .Αυτή της Μεγάλης Τετάρτης που το ανέστησε μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια, ένα έργο που βρισκόταν σε χειμερία νάρκη χρόνων .

Στις 12 Οκτωβρίου2010 είχε απορριφθεί από τη ΡΑΕ το αιολικό πάρκο 30 MW και έκτοτε το έργο μοιράστηκε στα δυο σε ονόματα άλλων εταιρειών σε δυο αιολικά πάρκα των 19, 98 MW και 14,28MW. To πρώτο πάνω σε περιοχή Natura σταμάτησε, το δεύτερο στα 400 μέτρα απόσταση πλησίον Νatura συνεχίζεται. Ο συνεργιστικές συνέπειες του αιολικού σταθμού δεν αλλάζουν όμως όταν τα έργα είναι κομμένα για να παρουσιάζονται ως δυο διαφορετικά.

Μάλιστα ο νομικός κ. Απόστολος Σοφιαλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί το Γιάννη Μπουτάρη και τον Αρκτούρο σε επιστολή του στο Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής ζητά την ανάκληση του άνω εγγράφου. Μιλά για αθέμιτη παρέμβαση της Διοίκησης στο έργο της απονομής Δικαιοσύνης και ενέργεια άνισης μεταχείρισης διαδίκων πλευρών. Οι «εκτιμήσεις» της Υπηρεσίας είναι άκομψο να διατυπώνονται με «υπηρεσιακό» τρόπο την παραμονή εκδικάσεως της υποθέσεως στο επίμαχο έγγραφό Σας, το οποίο αγνοεί εμφανώς το πολιτιστικό περιβάλλον και την ταυτότητα και συνοχή της Τοπικής Κοινωνίας, η οποία όμως έχει τον πρώτο λόγο, κατά το ισχύον πολίτευμα στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση που φέρνει τους πολίτες απέναντι από τις αρχές, όταν το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών είναι πλήρως υποστελεχωμένο. Και είναι πραγματικά κρίμα που αντιμετωπίζονται όλες οι περιοχές ισοπεδωτικά για τα λεγόμενα έργα ΑΠΕ. Ακόμα και στο τουριστικό Νυμφαίο, υπόδειγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που τα μοναδικά του δάση του φιλοξενούν την άγρια πανίδα και σπάνια πτηνά .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στις 8 Ιουλίου το δικαστήριο για τον αιολικό σταθμό στον Αετό Αμυνταίου – Οι εργασίες σταματούν ;

Σταματούν προσωρινά οι εργασίες για τον αιολικό σταθμό στην θέση «Αερορράχη-Αετός» – Μια πρώτη νίκη απέναντι στη λεηλασία των βουνών και του Νυμφαίου

Το περιφερειακό συμβούλιο λέει όχι στο αιολικό στην Αερροράχη – Και η τεχνική υπηρεσία εκδίδει δυο άδειες διέλευσης βαρέων οχημάτων

Ένας αιολικός σταθμός πάνω από τον Αετό Αμυνταίου σε άμεση γειτνίαση με 3 περιοχές Natura – Σκηνικό πολέμου στο Νυμφαίο