Το ΥΠΕΝ συντάσσεται με την Αποκεντρωμένη

Αναβολή για τις 8 Ιουλίου πήρε στα δικαστήρια της Φλώρινας η αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων για τον αιολικό σταθμό στην θέση «Αερορράχη-Αετός», Αμυνταίου Φλώρινας ισχύος 14,28MW. Για το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής των εργασιών θα δοθεί απάντηση την Παρασκευή, παρότι φαίνεται οξύμωρο να συνεχιστούν όταν ακόμα δεν έχε συζητηθεί σε τακτική δικάσιμο το αίτημα για επιπλέον μελέτες που θα πλαισιώσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντας στις 19 Απριλίου 2021 ζήτησε από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας όλες τις σχετικές αναγκαίες πληροφορίες για το θέμα. Πριν όμως δοθούν αυτές με υπογραφή του Βασίλη Μιχελάκη δόθηκε στις 28 Απριλίου 2021 η άδεια εγκατάστασης στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΡΟΡΡΑΧΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για το αιολικό πάρκο.

Και όλως τυχαίως στις 2 Ιουνίου 2021 μια μέρα πριν το δικαστήριο η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ αναφέρει σε επιστολή της ότι την αναγκαιότητα για Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. «Η κατά το χρονικό διάστημα έκδοσης της πρώτης ΑΕΠΟ, αρμόδια αδειοδοτική αρχή (εν προκειμένω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας) είχε την εκ του νόμου αρμοδιότητα, βάσει του άρθρου 4 του Ν. 4014/11, να κρίνει για την αναγκαιότητα ή όχι να εκπονηθεί ΕΟΑ, η οποία και θα συνόδευε την ΜΠΕ του έργου και ύστερα από εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων του έργου στο τοπικό φυσικό περιβάλλον, να προβλέψει περιβαλλοντικούς όρους κατά την κρίση της για την πρόληψη και τη μείωση αυτών, όπως και έπραξε».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σταματούν προσωρινά οι εργασίες για τον αιολικό σταθμό στην θέση «Αερορράχη-Αετός» – Μια πρώτη νίκη απέναντι στη λεηλασία των βουνών και του Νυμφαίου

Ένας αιολικός σταθμός πάνω από τον Αετό Αμυνταίου σε άμεση γειτνίαση με 3 περιοχές Natura – Σκηνικό πολέμου στο Νυμφαίο