Θεσμοθετείται μέσα στο έτος ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο και, μάλιστα, χωρίς ηλικιακή διάκριση, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην Κοζάνη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Αν και εστίασε στις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις που θα επιφέρει το γεγονός αυτό, όπως για παράδειγμα στην αύξηση του μισθού της μερικής απασχόλησης, ο ίδιος επισήμανε ότι βασικό ζήτημα δεν αποτελεί απλά η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αλλά η καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας.

Μιλώντας για την επίσκεψη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι αυτή επιλέγει, καθώς αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας. Όπως δήλωσε, από το 2015 μέχρι και σήμερα, μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας στην περιοχή έχουν ωφεληθεί 4.189 άνεργοι. «Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20.000.000 μόνο από το υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη στιγμή από αυτά τα 20 εκ. υλοποιούνται προγράμματα 12,6 εκ. και οι συνολικοί ωφελούμενοι, είτε σε προγράμματα κοινωφελούς, είτε σε προγράμματα καταρτίσεων, είτε σε προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις στην περιοχή, είναι 2.473».

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός το ότι μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 7%, καθώς και ότι η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που φτιάχνονται στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν θέσεις πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης. «Με βάση τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ μιλάμε για περισσότερες από 300.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας με την αναλογία πλήρους και μερικής απασχόλησης 70 προς 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, εκτός από το δικαίωμα στην εργασία, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και η εργασία με δικαιώματα. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Εργασίας έδωσε μία σημαντική μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και για την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών με σκοπό την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

«Για μας η προσπάθεια που έγινε την περίοδο 2010 – 2014, η χώρα να οικοδομήσει ένα ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα πάνω στη φτηνή, ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία, αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική… Γι’ αυτό το λόγο τα προγράμματα που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν προγράμματα, κυρίως, νέων επιστημόνων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μέχρι τέλους του μήνα θα έχει βγει η προκήρυξη για 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο και ο πρώτος κύκλος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στην παραγωγή. Συγκεκριμένα στην αγροτοδιατροφή, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση και στις νέες τεχνολογίες».

Σημειώνεται, ότι κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Υφυπουργός εργασίας συναντήθηκε διαδοχικά με το Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ συναντήσεις πραγματοποίησε και με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου, του σωματείου Εργατική Αλληλεγγύη για τα εργατικά ατυχήματα εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκο Σαρρή.

 

Ε.Σ.