Η αγαπητή μας Φάνη, είχε δημοσιεύσει το μήνα Μάρτιο κείμενα για τους παλιούς Φανούς και για το Φανό της Γιτιάς έγραφε μεταξύ των άλλων για τις απόκριες του 1956 και ότι «ο Θύμιος Ντόλας μέλος του Φανού θυμάται χαρακτηριστικά ότι αντί για φούντες με φιλουρίδια, στόλισαν το Φανό με αφίσες του Βουλευτή Γεωργίου Βαρβούτη, που λίγες μέρες πριν, το Φεβρουάριο 1956, είχε εκλεγεί ανεξάρτητος Βουλευτής Κοζάνης».

Προς σωστή ενημέρωση για την τοπική πολιτική ιστορία θα κάνω μια διευκρίνιση που αφορά τον Γεώργιο Βαρβούτη. Στις εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου που έγιναν το 1956, συμμετείχε και ο Γεώργιος Βαρβούτης με τη Δημοκρατική ένωση ως συνεργαζόμενος. Ήταν η τελευταία φορά που πολιτεύονταν , είχε αποχωρήσει από την πολιτική που πολιτεύονταν από το 1920. Το 1950 στις βουλευτικές εκλογές που τελέστηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής εξετέθη τότε ως ανεξάρτητος βουλευτής μη ανήκων σε κάποιο κόμμα και έχασε για 114 ψήφους. Και όπως μου έλεγε η σύζυγός του Λουίζα, καταγόμενη από μεγάλη οικογένεια της Κέρκυρας. Ότι μέχρι το 1956 που πολιτεύονταν δεν είχαν δικό τους σπίτι και καθότανε σε ενοικιαζόμενο σπίτι.

Μετά δε μπόρεσαν και κατασκεύασαν δικό τους σπίτι. Ήμουνα τότε ως νεαρός της νεολαίας Βαρβούτη, συνεπώς είμαι γνώστης όλης της πολιτική του διαδρομής. Κάποια άλλη φορά θα γράψουμε την πολιτική διαδρομή με στοιχεία. Οι Κοζανίτες φωνάζανε τότε Ζήτω ου μπαρμπούτσ’, το αηδόνι της Βουλής. Που πράγματι ήταν δεινός ρήτορας. Θα αναφέρω μόνο τούτο από την πολιτική του διαδρομή. Το καλοκαίρι του 1944 εστάλη από το κόμμα των Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη στην Αίγυπτο να αναλάβει την Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδος όπου ήταν η έδρα της. Εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο Ελληνικό κόμμα. Όταν έφθασε στο Κάϊρο της Αιγύπτου μέσω Τουρκίας με σαπιοκάραβο, ετέθη υπό περιορισμό. Γιατί; πολλά γιατί! Εν ευθέτω χρόνω.

Φωτογραφία:

Η φωτογραφία είναι βγαλμένη μπροστά στο Δημαρχείο Κοζάνης, το 1951 όταν επισκέφτηκε ως Υπουργός ο Γεώργιος Βαρβούτης στην Κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα – Σοφοκλή Βενιζέλου, την Κοζάνη. Περιβάλλεται από συνεργάτες του και οπαδούς. Αναγράφω τα ονόματα όσων ήξερα και όσα μου είπαν συμπολίτες.

Από αριστερά: Σταύρος Θεοδοσιάδης δημοσιογράφος εκδότης τοπικής εφημερίδος, «Βόρειος Ελλάς» όπισθεν ο Σάκης Τόλιος, δίπλα ο Μήτσιος Τζέλλος, εκμεταλλευτής μεταλλείων Ροδιανής, όπισθέν του ο Θ. Βαρδάκας, δίπλα άγνωστος, πιο πίσω ο Γ. Ρουσέτος, ο Βασιλάκης Κίτσιος δ/ντης του πολιτικού γραφείου του Υπουργού, ο Γεώργιος Βαρβούτης, όπισθέν του ο νεαρός είναι ο υπογράφων, ο Χρ. Μπίζιος, δερματέμπορος ο Π. Καρακάσης, αυτοκινητιστής, ο Κώστας Ριζόπουλος, αυτοκινητιστής η Λουίζα Βαρβούτη σύζυγος, ο Γιάννης Χρυσοχόου δικηγόρος και πολιτευτής της ΕΠΕΚ, ο Γιάννης Βίσκος δικηγόρος, συνεργάτης στα πρώτα χρόνια της Δικηγορίας τους στην Κοζάνη μέχρι το 1925, το Δικηγορικό γραφείο τους ήταν στη οδό (Β. Γεωργίου) νυν Δημοκρατίας στο οίκημα του Παύλου. Το 1925 ο Βαρβούτης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών καθώς και των Αφων Γκέρτσου.

Η σύζυγος του Βίσκου, η Τόλιου ο σύζυγος ήταν βυρσοδέψης, ποιο πίσω ο Γιάννης Γκιουλέκας δικηγόρος τότε, και μετά συμβολαιογράφος, ο Αδάμος Γκρίμπας, ο Γιάννης Μητσόπουλος πρόεδρος της ομοσπονδίας των επαγγελματιών, ο Τηλέμαχος Παγκαρλιώτας, ο Στ. Φασούλας, πίσω του ο Γυμνασιάρχης του γυμνασίου Θηλέων, Γεωργουλάκης, Κρητικός, γαμπρός του Μουμουζιά στην κόρη Ελένη Δασκάλα. Ο Γ. Καραθανάσης αυτοκινητιστής πατέρας του Λάζαρου Καραθανάση φαρμακοποιού, ο Μποέμ Ν. Δελιαλής αυτοκινητιστής, ο Μήτσιος Σταμπουλούς-Κουντουράς, Αυτοκινητιστής που φιλοξενούσε το Βαρβούτη στο σπίτι του, ήταν δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Οι αυτοκινητιστές τότε της Κοζάνης υποστήριζαν τον Βαρβούτη. Από τα πιτσιρίκια ο μικρός με το καπέλο ήταν ο γιος του Βαρβούτη Κώτσιος, όπως τον έλεγε με το όνομα του πατέρα του.

Γιάννης Κορκάς 14-6-2019