Διάβασα στον τοπικό τύπο ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης  ότι «κατασκευάζονται και συντηρούνται πεζοδρόμια και κοινόχρηστοι χώροι».

Έχω να υπενθυμίσω για μία ακόμη φορά τα παρακάτω

Από την οδό Διογένη υπάρχει ένας δρόμος μικρός  που καταλήγει στην οδό Ζαλόγγου στη συνοικία Μπουγδανάθκα, έχει δοθεί το όνομα στον δρόμο αυτόν που είναι κλειστός  στο πρώην Δήμαρχο Βασίλειο Ματιάκη (1955-1964) ύστερα  από 50 χρόνια, πάλη καλά ,χωρίς όμως  να ανοίξει ο δρόμος και  να διέρχονται οι πολίτες. Η περιοχή ανήκει   στο ιστορικό κέντρο της Κοζάνης  .Ο δρόμος αυτός διέρχεται από τη Ζαλόγγου και εισέρχεται  στην απέναντι  οδό Αργυρίου Τσουμή πρώην Δημάρχου Κοζάνης (1928-1932 και  1951-1955) και εξέρχεται στη Ιωάννου Τράντα.

Για την οδό Αργυρίου Τσουμή γράφω από το2010  για το δρόμο , ο οποίο δεν έχει άσφαλτο ο μισός, δύσκολα περπατάς γιατί έχει μικρά εξογκώματα και κινδυνεύεις να πέσεις. Οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών  επί δημαρχίας του κ. Μαλούτα και του κ. Ιωαννίδη  είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνει ο δρόμος «του χρόν’» δεν ρώτησα όμως «ποίον χρόνο» , ούτε του χρον’, έγινε  ούτε  μέχρι σήμερα . Παραμένει ως έχει εδώ και 12 χρόνια. Και δεν γνωρίζουμε πόσα χρόνια ακόμη θα  εκκρεμεί αυτή η κατάσταση του δρόμου. Φέρει και όνομα πρώην  Δημάρχου.

Όσον αφορά για το δρόμο Β. Ματιάκη, υπάρχουν διάφορα παρατράγουδα. Το 2006 εδόθη άδεια ανεγέρσεως οικοδομής από το πολεοδομικό γραφείο του Δήμου  Κοζάνης σε εργολάβο που η οικοδομή   έχει άνοιγμα προς το    δρόμο Β. Ματιάκη, που είναι κλειστός   και   το δυτικό μέρος της οικοδομής     έχει πρόσοψη  στο δρόμο  αυτό. Ενώ ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός και δεν λειτουργεί.  Τι παράλογα πράγματα είναι αυτά .Επί του δρόμου που  προβλέπεται    να ανοιχτή, υπάρχει ένα μικρό οικόπεδο 15-20 τετραγωνικά   του οποίου    ο ιδιοκτήτης  κατοικεί   δίπλα  και ως εκ τούτου σταματάει  το άνοιγμα του δρόμου. Είμαι κάτοικος αυτής της οικοδομής και  γνωρίζω καλά την κατάσταση, άλλωστε οι κάτοικοι της οικοδομής έστειλαν  επιστολή  με τις υπογραφές τους στο Δήμο Κοζάνης για άνοιγμα του δρόμου, σύμφωνα και με την άδεια οικοδομήσεως  που παραχώρησε το πολεοδομικό  γραφείο του Δήμου. Δεν πήραν  καμία απάντηση  στην επιστολή τους οι κατοικούντες στην οικοδομεί. Μήπως ανήκει σε άλλη Πόλη η περιοχή αυτή και όχι στο Δήμο Κοζάνης; Ερώτημα αγανάκτησης   για τη συμπεριφορά αυτή του Δήμου.  Διότι έχουν περάσει ήδη 15 Χρόνια, και περιπαίζονται  εκτός των  κατοίκων του δρόμου  και η μνήμη του πρώην Δημάρχου Κοζάνης Βασιλείου Ματιάκη. Υπάρχει όμως  και  η άσχημη πλευρά του χώρου με αρουραίους και άλλα ζωύφια ,σύριγγες και άλλα πολλά. τα οποία υφίστανται οι κατοικούντες στην οικοδομή και οι περίοικοι.

Επί Διοίκησης του Δήμου Κοζάνης Λαζάρου Μαλούτα  το 2014 είχα κάνει  μία προσπάθεια να βρούμε λύση στο θέμα του δρόμου. Είχα μάλιστα μιλήσει με την αντιδήμαρχο τότε   των τεχνικών υπηρεσιών κ. Κοεμτζίδου  Ελπίδα , έδειξε ενδιαφέρον , ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου , συζήτησαν αλλά τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία, για πιο λόγο δεν γνωρίζω . Θα μπορούσε τότε να κάνει ο Δήμος χρήση του Νόμου περί απαλλοτριώσεως , οπότε θα είχε ανοίξει ο δρόμος. Επανήλθα επί Δημαρχίας του κ. Ιωαννίδη , σιγήν ισχύος.

Με το πρόγραμμα έργων  που ανακοινώθηκε μου δίδεται η αφορμή να αναφερθώ στον αντιδήμαρχο των   τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, που διαβάζοντας τον τοπικό τύπο πληροφορούμαστε να δραστηριοποιείτε και αν έχει  θετικά αποτελέσματα θα είναι  άριστα .   Προτείνω λοιπόν μετά από 7 χρόνια να συναντηθούν με τον οικοπεδούχο και να συζητηθεί το θέμα του δρόμου, διαφορετικά δεν θα διαμορφωθεί  ποτέ. Έχω μια ιδέα, πολλές φορές χρειάζεται και κάποιος  εύσχημος   τρόπος, όπως έλεγαν οι παλαιοί, για να δοθεί λύση. Ο οικοπεδούχος που είναι ο Δημήτριος Αλεξανδρής, είχε μεγάλο σπίτι ο πατέρας του Μηνάς Αλεξανδρής στο  χώρο  αυτό, ήταν μεγάλος αγρότης- γεωργός, ήταν άρχοντας στη συνοικία Μπουγδανάθκα  και μάλιστα  διετέλεσε και  δημοτικός σύμβουλος επί  Δημαρχίας Βασιλείου Ματιάκη το 1955. Να προταθεί στον Δημήτρη  ο οποίος διετέλεσε και πολλά χρόνια   εκκλησιαστικός επίτροπος στον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου που είναι και προστάτης της Κοζάνης , να δωρίσει το κομμάτι αυτό στο Δήμο και να δοθεί το όνομα του πατέρα του  Μηνά Αλεξανδρή στο δρόμο ,θα είναι  μια  χριστιανική και ευγενική πράξει του  δωρητή. Τιμώντας  ακολούθως ο Δήμος τον Δωρητή με την ονομασία του δρόμου.

Για  την ονομασία   του πρώην   Δημάρχου Ματιάκη που θα μετακινηθεί   να δοθεί  στην οδό Σαρανταπόρου ,όπου ήταν και το σπίτι του Β. Ματιάκη  το ποίο  γνώριζα, και η Σαρανταπόρου να δοθεί σε καινούργιο δρόμο κοντά στην πρώην γέφυρα του σιδηροδρόμου προς αεροδρόμιο , όπου έχουν δημιουργηθεί δεξιά και αριστερά του Εθνικού δρόμου νέες συνοικίες.

Πιστεύω ότι έτσι μπορεί να λυθεί αμέσως το χρονίζων πρόβλημα  για το καλό του λαού που θα διευκολυνθεί στις μετακινήσεις του και στο χώρο αυτό, γιατί υπάρχουν  και δύο οικοδομές στην αρχή του υποτιθέμενου  δρόμου.

Να ελπίζω ότι θα τακτοποιηθεί;  Επαφίεμαι στη Δημοτική κουλτούρα του  Αντιδημάρχου των τεχνικών υπηρεσιών.

Γιάννης Κορκάς