ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

– Ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, ενώ το πολιτικό προσωπικό της περιοχής “σφυρίζει αδιάφορα”!

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές των Πύργων και Μεσοβούνου Εορδαίας,. μετά τον παγετό που έπληξε μετά το Πάσχα την περιοχή τους. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για τεράστιες  ζημιές , ιδίως στις καλλιέργειες των κερασιών, που ενδέχεται να φτάσουν και στο 80% της συνολικής παραγωγής, σε μια περιοχή μάλιστα που είναι σχεδόν εξολοκλήρου αγροτική και το σύνολο των κατοίκων απασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες. Το πολιτικό προσωπικό της περιοχής σφυρίζει αδιάφορα, καταγγέλλει μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, πρώην δήμαρχος Βερμίου, δημοτικός σύμβουλος και παραγωγός στην περιοχή.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέας, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας , περνάει κρίση, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως υπάρχουν τεράστια προβλήματα, μιας και εκτιμήσεις ζημιών από πέρυσι δεν έχουν σταλεί ακόμη στους παραγωγούς.  “Ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, με το φαινόμενο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων για τις οικονομικές υποχρεώσεις όπως ΕΦΚΑ, εφορία κ.α. που πρέπει να καλυφθούν και δεν υπάρχει αναστολή για τον παραγωγό που έπαθε οικονομική ζημιά. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας περνάει δύσκολα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καλλιέργεια . Δεδομένο ότι αυτή την περίοδο το 80% της καλλιεργητικής φροντίδας έχει γίνει για τον αγροτικό κόσμο, κυρίως για τους παραγωγούς νωπών καλλιεργειών και φρούτων!”, σημείωσε.

Ο παγετός στην περιοχή Μεσοβούνων, Πύργων και Κομνηνών  έπεσε την περασμένη Πέμπτη και αρκετοί παραγωγοί έχουν πρόβλημα σε όλη τη Μακεδονία , στην περιοχή Βεγορίτιδας, Βεύη κ.α. Επίσης, μεγάλα προβλήματα έχει και η περιοχή Αλμωπίας. Δυστυχώς, τις ημέρες από  21-23 Απριλίου επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές θερμοκρασίες και επικίνδυνες για τους αγρότες, ως αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες ζημιές να γίνουν στην καλλιέργεια των κερασιών σε πρώτη φάση, αλλά και στα μήλα, κυρίως στους θύλακες.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια πρώτη εκτίμηση από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας για το μέγεθος των ζημιών , ώστε να γίνουν άμεσα δηλώσεις και εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος δεν ελπίζει σε τίποτα, όπως λέει ο κ. Σιδηρόπουλος, μιας και οδεύουμε ήδη στον 13ο μήνα από τις περυσινές δηλώσεις που δεν εστάλησαν στους παραγωγούς. “Πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί, μέσα από συνεταιριστικές οργανώσεις. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε, για κάτι που δικαιούμαστε. Απαιτούμε να καταβληθούν στην ώρα τους οι αποζημιώσεις. Η Δυτική Μακεδονία κάθε φορά είναι τελευταία στις αποζημιώσεις. Για άλλες περιοχές, όπως την Κορινθία, την Αρκαδία και περιοχές από όπου κατάγεται ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπάρχουν λεφτά. Αντί να σπάσουμε αυτό το παλαιοκομματικό σύστημα, δυστυχώς διαιωνίζεται. Θα πάμε στην πολιτική “κατόπιν ενεργειών μου;”.

 

3.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα κερασιών – 3 εκ. κιλά ετήσια παραγωγή!

Το κεράσι είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη καλλιέργεια, ενώ ευτυχώς σώθηκαν κάποιες περιοχές από την κακοκαιρία και δεν θα λείψουν τα κεράσια από την αγορά, αναφέρει. Αρκεί κανείς να γνωρίζει, για να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς, πως στην εν λόγω περιοχή το κεράσι εκτίεται σε 3.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, φτάνοντας σε παραγωγή 3 εκ. κιλών. Τα περισσότερα από αυτά διοχετεύονται Ρωσία, Γερμανία κ.α. ,. με κίνδυνο να χαθούν οι αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με μια πρώτη εκτίμηση των ίδιων των παραγωγών, το μέγεθος των ζημιών στο αγρόκτημα Μεσοβούνου κυμαίνονται από το 50-80% τόσο σε μήλα όσο και σε κεράσια. Στο αγρόκτημα των Πύργων υπάρχουν και εκεί μεγάλες ζημιές , ιδιαίτερα στους θύλακες. Όμοια και στα Κομνηνά. Εντωμεταξύ, οι υποχρεώσεις τρέχουν, ενώ δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών θα υπάρξει στο μέλλον και μεγάλη καρπόπτωση.

 

Περιοχή που πρωτοπορεί στις καλλιέργειες

Η περιοχή Πύργων, Κομνηνών, Μεσοβούνου και Ανατολικού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρωτοπόρα στα προγράμματα Νέων Αγροτών και στα Σχέδια βελτίωσης, δείχνοντας μια αποκλειστική στροφή του κόσμου στον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για νέο κόσμο που επένδυσε όλα τους τα όνειρα και τις οικονομίες τους, ώστε να μπορέσουν να έχουν ένα εισόδημα και να κάνουν οικογένεια. “Με μια προοπτική ο κόσμος να ασχοληθεί με τη γεωργία; ” αναρωτιέται ο ίδιος, προτείνοντας προς τον ΕΛΓΑ να κάνει τις πληρωμές με βάση την ημερομηνία της αίτησης. Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι οι πληρωμές γίνονται με βάση πολιτικές πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές των εκάστοτε περιοχών, λέγοντας πως το πολιτικό προσωπικό της περιοχής “σφυρίζει αδιάφορα” και είναι “σαν να μην υπάρχει”. Τόνισε, δε, πως οι βουλευτές της περιοχής πρέπει να ενημερωθούν για τα προβλήματα της περιοχής και να δώσουν μάχη.

“Ο νομός Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία δεν έχει άλλη προοπτική, περα από τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και ό,τι μπορεί να σωθεί από τη ΔΕΗ. Διαφορετικά ο δυτικομακεδόνας θα μεταναστεύσει. Εμείς προτείνουμε την εναλλακτική λύση του πρωτογενούς τομέα”, κατέληξε ο ίδιος.


Β.Σ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες, από τον πρόσφατο παγετό, στο Μεσόβουνο της ΠΕ Κοζάνης.

Στο Μεσόβουνο Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης καλλιεργούνται 900 στρέμματα με κερασιές και 1.400 στρέμματα με μηλιές. Πρόκειται για ποιοτικές και ιδιαίτερα δυναμικές καλλιέργειες.
Ο παγετός της 8ης Απριλίου προκάλεσε αρκετές ζημιές στις κερασιές ενώ ο νέος παγετός της 21ης Απριλίου κατέστρεψε ολοκληρωτικά την φετινή παραγωγή κερασιών. Πρόκειται για μεγάλη ζημιά, το μέγεθός της οποίας δεν έχει φανεί ακόμα, δεδομένου ότι οι ζημιές στις μηλιές είναι δύσκολο να προσδιορισθούν την δεδομένη χρονική στιγμή.
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, προστίθεται και η μεγάλη καθυστέρηση της αποζημίωσής τους από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που προκάλεσε ο περσινός παγετός.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
•    Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να διενεργήσουν αυτοψία τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσα στις οποίες είναι δυνατό να εκτμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς;
•    Η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής να δοθεί το συντομότερο δυνατό;
•    Nα δοθεί τις επόμενες μέρες η αποζημίωση από τον περσινό παγετό;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής