“ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ”

Η πλαστική σακούλα μπαίνει πλέον στο περιθώριο , μιας και χρεώνεται στα 4 λεπτά του ευρώ για κάθε αγορά από τα καταστήματα, είτε αφορά τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, είτε αγορές από μαγαζιά, φούρνους, ή ό,τι άλλο. Για το μέτρο και κατά πόσο εφαρμόζεται μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται και η χρέωση της πλαστικής σακούλας από τα μαγαζιά της Κοζάνης -και πανελλαδικά- είναι στα 4 λεπτά και το κόστος επιβαρύνεται ο καταναλωτής. “Το μέτρο αν το δούμε από καθαρά περιβαλλοντικής άποψης είναι σωστό. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μια περιβαλλοντική συνείδηση, όχι υπερκαταναλωτική. με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την γενικότερη προστασία της φύσης, θα πρέπει να ελαττώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας. Στόχος είναι από τις 400 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, στην επόμενη πενταετία , να πέσει στις 90 ανά άτομο, μιας και η χώρα μας κατέχει αρνητικό ρεκόρ πανευρωπαϊκά.

Αυτά στο περιβαλλοντικό κομμάτι, μιας και η χρέωση της πλαστικής σακούλας, σημειώνει ο ίδιος, είναι ένα μέτρο που έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα . “Τα έσοδα θα αποδίδονται στην ειδικό λογαριασμό ανακύκλωσης . πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές τις περιπτώσεις παράνομης υπερχρέωσης, παράνομων χρεώσεων μιας και υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες χρεώσεις για 0.30 ή και 0.40 λεπτά τη σακούλα! “.

Είναι και αυτό ένας τρόπος πίεσης, αφενός για να συγκεντρωθούν χρήματα και αφετέρου για να υποχρεωθεί ο καταναλωτής να μειώσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, λέγοντας, τέλος πως, το μέλλον θα δίνει την επιτυχία ή όχι του μέτρου . “Εμείς ως ΚΕΠΚΑ λέμε πως είτε υπάρχει χρέωση, είτε όχι, καλό είναι ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί ολοένα και λιγότερες πλαστικές σακούλες και να στραφεί σε επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μεταφοράς, που πωλείται και χρεώνεται ξεχωριστά από τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό είναι μια καλή λύση . Σίγουρα βάλαμε τη χρέωση και για να εισπράξουν τα ταμεία, αλλά είναι ένας τρόπος να μειωθεί η χρήση σακούλας. Αυτό ισχύει σε πολλές χώρες, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα σε γνωστή αλυσίδα εδώ και χρόνια. Είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και πρέπει να συμμορφωθούμε”, κατέληξε.

Σε κάθε  περίπτωση η αλλαγή νοοτροπίας είναι στο χέρι του καθένα και της καθεμίας από εμάς!

Β.Σ.