Την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της χρήσης αλκοόλ από μικρή ηλικία είχε ως στόχο η ημερίδα με τίτλο “Αλκοολ και εφηβεία” που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου στην Κοβεντάρειο αίθουσα, μίας και “η ενημέρωση είναι το πρώτο στάδιο για την επίλυση του προβλήματος”, όπως ανέφερε η κα Λιάνα Αικατερίνη, παιδίατρος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης.

Μέσα από διάφορες διαστάσεις παρουσιάστηκε το θέμα από τις ομιλίες των εισηγητών οι οποίοι έκαναν λόγο για τους λόγους που μπορούν να ωθήσουν ένα παιδί στη χρήση αλκοόλ, τις επιπτώσεις από τη χρήση του αλλά και το μέγεθος του φαινομένου σε Ελλάδα και παγκοσμίως. Για το ρόλο της οικογένειας μίλησε ο κ. Τσακμάκης Νικόλαος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορίζοντες» Κοζάνης, καταγράφοντας ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που θα ωθήσουν το παιδί να καταναλώσει αλκοολ με πρώτη στη λίστα τη χρήση από τους ίδιους τους γονείς. Ενώ έφερε και για την υπερπροστατευτικότητα των γονέων ως ένα ακόμα παράγοντα, μεταξύ άλλων, που στερεί από τα παιδιά την ανάληψη πρωτοβουλιών και τα κάνει να νιώθουν αδύναμα. Συνέχισε, φέροντας ως αντιστάθμισμα την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία οι γονείς να καλύπτουν σε πρώτη φάση τις δικές τους ανάγκες, καθώς “πως μπορείς να διδάξεις ζωή, αν δεν ζεις;”

Σε στατικά στοιχεία αναφέρθηκε ο κ. Μανακίτσας Αθανάσιος, παιδοψυχίατρος, όταν μίλησε για τη “συχνότητα” και, συγκεκριμένα, πως στα 12,2 έτη ξεκινά η κατανάλωση αλκοόλ στα αγόρια και στα 13,5 στα κορίτσια, το 45% των εφήβων 15-19 πίνει πίνουν υπερβολικά μία φορά το μήνα, ενώ το 48% των εφήβων, που ξεκίνησε να πίνει πριν τα 15, ανέπτυξε μεγαλύτερη εξάρτηση στην ενήλικη ζωή. Ακόμα, έκανε λόγο και για το “παράδειγμα της Ισλανδίας” όπου ομάδες γονέων ακολουθούσαν ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση της χρήσης του αλκοόλ θεσπίζοντας κοινούς κανόνες όπως το να οδηγούν στο σπίτι τα παιδιά τους που έμενα έξω από το σπίτι πέραν μιας καθορισμένης ώρας, να προσπαθούν να τα κρατούν απασχολημένα με δραστηριότητες έχοντας, βέβαια, αρωγό το κράτος.

Από νομικής άποψης εξέτασε το ζήτημα, τέλος, ο δικηγόρος κ. Καγιόγλου Αχιλλέας κάνοντας μία αντιπαραβολή της νομοθεσίας που ισχύει για τον καπνό με τη νομοθεσία που ισχύει για τα ποτά και υπογραμμίζοντας την έλλειψη μέριμνας για τη χρήση του αλκοόλ. Συμπλήρωσε πως τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ελάχιστες, ενώ σε εθνικό επίπεδο η πρώτη ρύθμισε έγινε το 1979 όπου απαγορευόταν η απασχόληση ανηλίκων σε καταστήματα διάθεσης αλκοόλ. Μία απόφαση που είχε να κάνει περισσότερο με την προστασία της ανηλικότητας και ηθικοκοινωνικές αντιλήψεις. Το 1994 διατυπώθηκε η πιο ξεκάθαρη ρύθμιση που αφορούσε τη χρήση αλκοόλ από πλευράς των ανηλίκων και απαγόρευε την είσοδο και την κατανάλωση αλκοόλ σε όσους ήταν κάτω των 17 ετών, κάτι που ισχυεί μέχρι σήμερα.

Φ.Μ.