Αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, επιπλέον φορτία LNG πέραν των προγραμματισμένων, μαζί με τη λειτουργία, για όσες τεχνικά μπορούν, των μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ, είναι οι βασικές γραμμές άμυνας της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας τον προσεχή χειμώνα.

Πρόκειται για τα μέτρα που σχεδιάζονται απέναντι ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, που παρότι θεωρείται ακραίο να συμβεί, εντούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Παράλληλα με τον σχεδιασμό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, η κυβέρνηση μελετά και μέτρα είτε υποχρεωτικού είτε εθελοντικού χαρακτήρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, αλλά και το Δημόσιο.

Λιγνίτης

Το μεγαλύτερο βάρος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα πέσει στον λιγνίτη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της πιθανής διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή από 5 TWh προβλέπεται να αυξηθεί στις 10 TWh και θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 20% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης. Το 2021 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η λιγνιτική παραγωγή έφτασε τις 5,3 TWh και αντιπροσώπευε το 10% του συνολικού μείγματος παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ορυχείων. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη. Σημειώνεται ότι πριν από την κρίση η ΔΕΗ εξόρυσσε ετησίως περί τους 10,5 εκατ. τόνους λιγνίτη ετησίως ενώ στο πλαίσιο της αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. τόνους στην προσεχή διετία, με το επιπλέον κόστος της εξόρυξης να υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική δαπάνη της επιχείρησης για τα ορυχεία στα 150 εκατ. ευρώ.

Με τις αυξημένες ποσότητες λιγνίτη που θα εξορυχτούν, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση άνω του 40% στην παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται ακόμη και στα ιδιωτικά ορυχεία της Αχλάδας και της Βεύης. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής στην τρέχουσα συγκυρία είναι άκρως συμφέρουσα καθώς οδηγεί σε περιορισμό των εισαγωγών ακριβού φυσικού αερίου και άρα βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο η συμμετοχή του λιγνίτη βρισκόταν στο 17%.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία 4 έως 7 λιγνιτικών μονάδων. Καθοριστική σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή τον Σεπτέμβριο.

LNG

Ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου, σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα σενάρια που έχει εκπονήσει ο διαχειριστής του συστήματος ΔΕΣΦΑ, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 50 TWh στο διάστημα Αύγουστος 2022-Ιούλιος 2023. Από την ποσότητα αυτή, 26 TWh αφορούν την Ελλάδα και 24 TWh τη Βουλγαρία (εξαγωγές). Σύμφωνα με το σενάριο του ΔΕΣΦΑ πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ελλείμματος θα έχουν τα φορτία LNG.

Όμως, καθώς η περίοδος θα είναι δύσκολη και ο ανταγωνισμός μεγάλος, ο ΔΕΣΦΑ υιοθετεί πιο συντηρητικό σενάριο με κάλυψη του 75% των πρόσθετων αναγκών που θα προκύψουν, ήτοι για μείωση του ελλείμματος από τις 50 στις 22 TWh. Στη συνέχεια άλλες εναλλακτικές λύσεις αφορούν στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, τη μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, την αλλαγή καυσίμου σε 5 μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ντίζελ και τέλος τη μείωση των εξαγωγών προς τη Βουλγαρία. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα υποχωρεί στις 6 TWh εκ των οποίων οι 1,2 TWh αφορούν στην Ελλάδα και οι υπόλοιπες στη Βουλγαρία.

πηγή:capital.gr