Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Για τα μεγάλα προβλήματα στην υγεία που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τόσο στα δύο νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο, όσο και περιφερειακά, τις ελλείψεις των γιατρών και άλλα καυτά θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κλάδο, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Άγγελος Αγγελόπουλος.

Απαντώντας για την επάρκεια του προσωπικού σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία , ο κ. Αγγελόπουλος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει, σημειώνοντας ότι σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, τα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας με εξαίρεση της Φλώρινας βρίσκονται σε αρκετά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό. Όχι, όμως και όσον αφορά το νοσηλευτικό, ιδίως στο Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο. Βέβαια, τονίζει πως η στελέχωση είναι οριακή, και σε περίπτωση ασθένειας δημιουργούνται προβλήματα κάλυψης εφημεριών. Χαρακτηριστική είναι η Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκειου, όπου ο γιατρός μετακινείται σε άλλο νοσοκομείο και το πρόβλημα είναι οριακό και εμφανίζονται λειτουργικά προβλήματα. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Ογκοπλογική του Μποδοσάκειου, όπου ο γιατρός μετακινείται στο Παπαγεωργίου, και για να μην καταρρεύσει η κλινική του “μπλόκαραν καταχρηστικά” όπως καταγγέλλει το δικαίωμα ανάληψης υπηρεσίας, μπλοκάροντας την μετακίνησή του. Ο κ. Αγγελόπουλος κάνει αναφορά για τραγικά ευτράπελα σε ό,τι αφορά το εν λόγω περιστατικό.

Για το κυκλικό ωράριο και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων

Αναφερόμενος στο κυκλικό ωράριο των γιατρών, έκανε αναφορά σε ένα νέο νόμο στον οποίο το Υπουργείο Υγείας επιβάλει το 48ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας . Σημείωσε πως το 48ωρο είναι ο μ.ο. εργασίας σε βάθος τετραμήνου , αφού έναν μήνα μπορείς να δουλεύεις 60 ώρες την εβδομάδα και τον επόμενο 5 ώρες. Επίσης αναφέρει πως έμμεσα εφαρμόζεται το 12ωρο κυκλικό ωράριο , όπου για να γίνεται αυτό σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο χρειάζονται δυο γιατροί. Τη στιγμή που η στελέχωση είναι ανεπαρκής, το ωράριο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, ανέφερε ο ίδιος. Βέβαια, ο νομοθέτης χαρακτηρίζει τις εφημερίες ετοιμότητας ως μη χρόνο εργασίας του γιατρού, άρα για να καλυφθούν τα κενά, οι διοικήσεις με τις ευλογίες του υπουργείου, θα επιβάλουν υπηρεσίες ετοιμότητας. Στην ουσία, όπως καταγγέλλει, καταργείται η εφημεριακή αποζημίωση και θα δουλεύουν οι γιατροί με πολύ λιγότερα χρήματα!

Επίσης, για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών, ο κ. Αγγελόπουλος σχολίασε πως ο υπουργός προβλέπει τον χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως κέντρων εκπαίδευσης, με την εκτίμηση πως πολλά από τα επαρχιακά νοσοκομεία δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία. Αυτό, θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην στελεχιακή επάρκεια των νοσοκομείων, μιας και σήμερα οι ειδικευόμενοι καλύπτουν έως και 50% του συνόλου, με τον κίνδυνο κατάρρευσης των επαρχιακών νοσοκομείων να είναι υπαρκτός!

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των επικουρικών!

Επίσης, το επικουρικό προσωπικό δεν αμείβεται εδώ και ενάμιση μήνα, με την πληρωμή να καθυστερεί στην μια από τις δύο κατηγορίες . Η μια κατηγορία είναι αυτοί που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους πέραν του 24μήνου, με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία λήξης (περί τους 700 γιατρούς πανελλαδικά). Η δεύτερη κατηγορία είναι οι νεοπροσλαμβανόμενοι, με το παράδοξο – κωμικοτραγικό , η κυβέρνηση να παρατείνει μεν τις συμβάσεις μεχρι 31/12/2018 αλλά μη διασφαλίζοντας την αμοιβή τους!  Άρα, το Ελεγκτικό δεν εγκρίνει την αμοιβή της πρώτης κατηγορίας γιατρών, ενώ για τη δεύτερη κατηγορία, αυτοί πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Για το αιμοδυναμικό εργαστήριο

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει την προοπτική δημιουργίας αιμοδυναμικής κλινικής στην περιοχή, είπε ότι προϋπόθεση είναι η στελέχωση της καρδιολογικής με μόνιμο σταθερό και επαρκές προσωπικό. Τη στιγμή μάλιστα που δύο γιατροί στην Κοζάνη έχουν ζητήσει να προσληφθούν στη ΜΕΘ που θα συσταθεί.  Για να γίνει αυτό απαιτούνται εργαστήρια, προσλήψεις για τον χειρισμό των μηχανημάτων κ.α. “Έχουμε μια κλινική που με το παραμικρό στραβοπάτημα θα καταρρεύσει. Πως να συζητήσουμε για αιμοδυναμικό εργαστήριο;”, αναρωτήθηκε.

“Μας κατηγόρησαν για φακελάκηδες!”

Εντωμεταξύ, για τα σοβαρά περιστατικά αρκετοί ασθενείς απευθύνονται σε γιατρό της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας ή της Αθήνας . Αυτό μπήκε στη συνείδηση του κόσμου, από τις αρχές λειτουργίας του ΕΣΥ, όταν προβλεπόταν ότι τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία θα έχουν ρόλο…τροχονόμου! “Στα νοσοκομεία μας υπηρετούν αξιόλογοι συνάδελφοι, με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν και παρότι μας κατηγόρησε ο κ. Πολάκης ότι είμαστε “φακελάκηδες”, η μεγάλη πλειοψηφία δεν παίρνει”.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη μιας εκ των βάθρων αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, ώστε να γίνει πιο αποδοτικό , ποιοτικό και λιγότερο κοστοβόρο.

Β.Σ.