ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ

Επιστημονική προσέγγιση για τα αρωματικά φυτά που φύονται στην περιοχή και τα οφέλη τους, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Κοβεντάρειο , σε διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών , σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης .
Στην ημερίδα θα μιλήσουν για τον κρόκο ως βιολειτουργικό άρτυμα , την παραγωγή και επεξεργασίας λεβάντας, τα φυσικά προϊόντα στα καλλυντικά και την παραδοσιακή χρήση και προοπτικές των αρωματικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία. Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κοζάνης Έλλη Λαμπρέτσα , που είναι εισηγήτρια στην ημερίδα του Δήμου τόνισε ότι η Κοζάνη και ευρύτερα η Δυτική Μακεδονία είναι γεμάτη με αρωματικά φυτά και οι παλαιότεροι τα χρησιμοποιούσαν ευρέως για κάθε χρήση , ειδικά όταν τα σημερινά σκευάσματα δεν υπήρχαν παλαιότερα. “Θα μιλήσουμε για τα παραδοσιακά φυτά, που υπήρχαν παλαιότερα και χρησιμοποιούσαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας. Τι τσάι πίναμε όταν είμαστε πιο μικροί; Η απάντηση έχει ενδιαφέρον, γιατί αλλάζει από περιοχή σε περιοχή στον ίδιο τον νομό, άλλο τσάι έπιναν στο Βελβεντό, άλλο στα Σέρβια και άλλο στην Κοζάνη. Γι’ αυτό αν τα αναδείξουμε όλα αυτά θα έχουμε μια γκάμα 15-20 φυτών , γιατί τα αρωματικά φυτά της περιοχής είναι πολλά, και θα μπορούσαν να έχουν φαρμακευτική χρήση”, παραδέχεται, λέγοντας πως είναι άνω των 15-20 αυτά που θα μπορούσαν να έχουν φαρμακευτική χρήση. Είναι αυτοφυή και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε πολλές χρήσεις. Μερικά από αυτά είναι το διαδεδομένο τσάι του Βουνού, που πρόκειται ουσιαστικά για τρία τσάγια, πέραν του διαδεδομένου σιδερίτη που προβάλλεται τελευταία, στην περιοχή χρησιμοποιούν δύο με τρία τσάγια του βουνού. Αυτά χρησιμοποιούνται κάθε μέρα ως ρόφημα και σαν τροφή , όχι μόνο με θεραπευτική χρήση. Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής αναπτύσσεται στα αρωματικά φυτά, αλλά η προοπτική είναι μεγάλη, ενώ και τα εν λόγω τσάγια που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα μόνο στην Κοζάνη.
Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν από τις νοικοκυρές παλαιότερα στα φαγητά, αλλά και σαν τροφή αλλά και σαν φάρμακο. Επίσης, στην Κοζάνη υπάρχει ο Αηλιάς, που είναι πλούσιος σε βότανα και οι παλαιότεροι μάζευαν το τσάι τους από εκεί. Επίσης, η προοπτική εκμετάλλευσης των αιθέριων ελαίων είναι μεγάλη, τόνισε η ίδια, λέγοντας πως τα αποστακτήρια που βγάζουν το αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλο. Το τριαντάφυλλο και το δενδρολίβανο, ανέφερε η ίδια, δεν ανήκουν στα παραδοσιακά αρωματικά φυτά της περιοχής, παρόλα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν λόγω κλίματος και εδαφών.
Άλλωστε οι επιστήμονες στις ημέρες μας επιβεβαιώνουν πως τα αρωματικά φυτά μπορούν να έχουν θεραπευτική δράση και έχουν περιθώρια εκμετάλλευσης και αξιοποίησης.


Β.Σ.