Το μαύρο χρήμα που κινείται στην εμποροπανήγυρη της Κοζάνης εν γνώσει του δήμου δεν είναι φυσικά προνόμιο της νυν δημοτικής αρχής. Αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ τον τρόπο κατασκευής της εμποροπανήγυρης με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής που νομιμοποιεί την παραοικονομία. Οι 139 εκθέτες λοιπόν του φετινού Νιάημερου (από τους 173 πέρυσι) χωρίς να λάβουν κανένα φορολογικό στοιχείο εξαναγκάζονται να δίνουν χρήματα για τις παράγκες τους στους γνωστούς τρίτους με το καθεστώς αυτό να υιοθετείται νυν και αεί.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην εμποροπανήγυρη της Πτολεμαΐδας, όχι όμως στα Σέρβια, το Άργος Ορεστικό, τα Γρεβενά και το Αμύνταιο. Στο Άργος Ορεστικό ο δήμος εδώ και χρόνια έχει αγοράσει τα απαραίτητα υλικά, λαμαρίνες και ξυλεία, τα οποία και τοποθετούνται κάθε χρόνο από συνεργείο. Στα Γρεβενά και στο Αμύνταιο γίνεται ανάθεση της κατασκευής σε τρίτον (στα Γρεβενά και των υλικών), ενώ στα Σέρβια το προσωπικό του δήμου κάνει την κατασκευή με υλικά του δήμου.

Στο δήμο Κοζάνης όμως επιδοτείται ακόμα η παραοικονομία σε βάρος της τοπικής ανάπτυξης. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει μια προμήθεια από πλευράς δήμου των απαραίτητων υλικών και να μισθώνεται κάθε χρόνο ένα συνεργείο για την κατασκευή; Γιατί δεν προχωράει ο δήμος σε μια δημοπρασία για υλικά και κατασκευή αυτών στο Νιάημερο; Τι όφελος τελικά υπάρχει στην τοπική αγορά όταν από τους 139 εκθέτες συμμετέχουν μόνο 11;Όταν η κατασκευή δίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες σε τρίτους αγνοώντας την τοπικό επιχειρηματία ;Δεν έχουμε αλουμινάδες και εμπόρους ξυλείας στην Κοζάνη; Γιατί βολευόμαστε στους τρίτους;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Μαύρο χρήμα στο Νιάημερο της Κοζάνης – Ποιοι λυμαίνονται την εμποροπανήγυρη;