Το στήσιμο των πάγκων στο Νιάημερο της Κοζάνης δεν γίνεται από το δήμο Κοζάνης. Μάλιστα δεν βγαίνει ούτε βγήκε φέτος κάποιος διαγωνισμός για τις παράγκες και την κατασκευή τους εν είδη δημοπρασίας. Πάραυτα οι 139 εκθέτες του φετινού Νιάημερου πλήρωσαν αδρά τον πάγκο τους χωρίς φυσικά να εκδοθεί φορολογικό στοιχείο από τον γνωστό κατασκευαστή.

Κανένας δεν τολμάει να τα βάλει με την επώνυμη και μη εξαιρετέα οικογένεια της Θεσσαλίας που λυμαίνεται όλα τα πανηγύρια της περιοχής. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές τα βρίσκουν μαζί τους και το μπαλάκι πέφτει στον εκθέτη, ο οποίος και θα πληρώσει ενοίκιο στο δήμο Κοζάνης και μαύρα στον κατασκευαστή θέλοντας και μη.

Ποιο λοιπόν το όφελος μιας εμποροπανήγυρης για την τοπική οικονομία; Αναφέραμε σε χθεσινό ρεπορτάζ ότι μόνο 11 εκθέτες συμμετείχαν από την Κοζάνη και μάλιστα πληρώνουν το ίδιο αντίτιμο με τους υπόλοιπους , σε αντίθεση με την εμποροπανήγυρη στο Άργος Ορεστικό που οι ντόπιοι πληρώνουν το 1/3 της τιμής σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Γιατί νομιμοποιούμε το μαύρο χρήμα και τις συντεχνίες αντί να βγάλουμε μια δημοπρασία; Θα ήταν πολύ καλύτερο για τον εκθέτη να ξέρει τι θα πληρώσει και σε ποιον και να έχει έναν φορολογικό στοιχείο για τα έξοδά του. Δεν θα ήταν καλύτερο να δίναμε σε έναν τοπικό κατασκευαστή τα 30.000 ευρώ που παίρνει μαύρα από τους εκθέτες; Τότε βοηθάς την τοπική οικονομία κι όταν δίνεις προβάδισμα στο ντόπιο έμπορα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου