Ανακοίνωσαν το εθνικό έργο του Υπουργείου Υγείας για κατ’ οίκον υπηρεσίες σε ογκολογικούς ασθενείς

Οι μελετητές του νέου περιφερειακού νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας ανέφεραν στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης ότι η εν λόγω μελέτη δεν αποτελεί πανάκεια και αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση. Μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Προς ποια κατεύθυνση οφείλει να πηγαίνει ένα σύστημα υγείας; Οι διεθνείς οδηγίες λένε ότι η φροντίδα σε επίπεδο διαγνωστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών πρέπει να βγει από τα νοσοκομεία και να πάει στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στις υπηρεσίες αποκατάστασης».

Μάλιστα γνωρίζουν και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, αφού συνεργάζονται με αυτό όπως οι ίδιοι αναφέρουν, κάτι που διέψευσε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας για τους δικούς του λόγους. Δεν λειτουργούν για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, όπως οι ίδιοι ανάφεραν αλλά μας δίνουν στοιχεία για τη δική μας πρόταση…. Μάλιστα προχώρησαν και σε ανακοινώσεις για ογκολογικούς ασθενείς πριν καν ένα τέτοιο έργο επισημοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Να αναφέρουμε ότι η AscentiWay όπου ανέθεσε ο Δήμος Κοζάνης την μελέτη τεκμηρίωσης δημιουργίας ενός νέου περιφερειακού νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019.

Αναλυτικά ανέφεραν:

«Υπάρχει ένα εθνικό έργο σύντομα θα ακούσετε να ανακοινώνεται από το Υπουργείο Υγείας. Οργανωμένα θα αρχίσει να δομείται η μεταφορά συγκεκριμένων ογκολογικών θεραπειών από μονάδες αυξημένης φροντίδας ή χημειοθεραπευτικές μονάδες σε υπηρεσίες κατ’ οίκον με συγκεκριμένα πρωτόκολλα». «Το έργο που έχει ακουστεί και είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι να γίνει μια επιλογή σύμφωνα με τα ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τα φάρμακα με κατ΄ οίκον εφαρμογή, όχι για βαριά χημειοθεραπευτικά σχήματα .Μιλάμε για προετοιμασία της κατ’ οίκον νοσηλείας για συγκεκριμένα φάρμακα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μειωμένο ποσοστό χρήσης των κλινών στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας ,που είναι 77% στις χώρες της Ε.Ε. και μόλις 50% στην περιφέρεια. «Το ποσοστό μόνιμου πληθυσμού που δεν εξυπηρετείται στα νομαρχιακά νοσοκομεία είναι στο 25%» ανέφεραν επίσης. Αυτό μεταβαίνει Θεσσαλονίκη ή και Αθήνα.

«Οι συνολικές κλίνες είναι επαρκείς. Μας εξέπληξε ευχάριστα ότι συνολικά υπάρχει καλά σταθμισμένη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ μόνο 4-9, 5 χειρουργεία κάθε μήνα αντιστοιχούν σε κάθε χειρουργό». «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό κλινών, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με αναπροσαρμοσμένη λειτουργικότητα» είπαν και μετά τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων ξεκαθάρισαν ότι προκρίνονται κλίνες ημερήσιας νοσηλείας για τα νοσοκομεία.

«Σαν εξωτερικός συνεργάτης συνεργάζομαι το τελευταίο οχτάμηνο με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, μια νέα δομή του Υπουργείου Υγείας για να ανταποκριθεί στην ανάγκη αξιολόγησης των υπηρεσιών και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών για τις υπηρεσίες υγείας». «Υπάρχει πρόγραμμα στο σχέδιο δράσης του ΟΔΙΠΥ και του Υπουργείου Υγείας για ανασχεδιασμό του χάρτη υγείας πανελλαδικά. Εμείς δεν κάνουμε κάτι για λογαριασμό του υπουργείου. Πάμε να δώσουμε την τροφή σε εσάς για να ετοιμάστε εσείς την πρόταση».

Τελικά ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους ίδιους τους μελετητές που δηλώνουν ανοιχτά όχι μόνο τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αλλά και μελλοντικά του σχέδια .Η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι δεδομένη .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αυτή είναι η μελέτη του δήμου Κοζάνης για τη νέα υγειονομική μονάδα: 5 νοσοκομεία + 1 νέο

Σε  μονάδες ημερήσιας νοσηλείας μετατρέπονται τα πέντε νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας-Με τους ήδη υπάρχοντες  γιατρούς και νοσηλευτές  η στελέχωση του νέου τριτοβάθμιου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας