Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Για τα προβλήματα στη λίμνη Πολυφύτου μετά την ένταση που προκλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ ερασιτεχνών αλιέων και επαγγελματιών, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα αθλητικής αλιείας κυπρίνου, μίλησε στον ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων “Αλιάκμων” Ιάκωβος Βαΐζογλου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο σύλλογος σήμερα αριθμεί περί τα 100 μέλη και στόχος του συλλόγου είναι η διάδοση της αλιείας σε όποιον ενδιαφερόμενο, συμβάλλοντας με ιδέες για την ανάπτυξη της περιοχής, φροντίζοντας το περιβάλλον και άλλες δράσεις που περιγράφει το καταστατικό του συλλόγου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη που προκύπτει με τους επαγγελματίες ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου, ο ίδιος απάντησε πως ζητήθηκε πριν τον αγώνα από τους επαγγελματίες να πάρουν τα εργαλεία μέσα από τη λίμνη, ενώ πλησιάζοντας οι ημερομηνίες δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση. “Πρόκειται για έναν σύλλογο που δραστηριοποιείται στη λίμνη, όπως και οι ερασιτέχνες, με ρόλους ισάξιους. Στην τελευταία σύσκεψη που είχε γίνει για την ανάπτυξη της λίμνης, παρουσία του προέδρου των επαγγελματιών ψαράδων , είπαμε ότι θα κάνουμε αγώνες ή στις 28/10 ή το επόμενο Σαββατοκύριακο. Εκεί είχε συμφωνήσει , λέγοντας ότι θα πάρουν τα εργαλεία μέσα από το νερό. Μια βδομάδα πριν τον αγώνα μιλήσαμε και είδα ότι δεν υπήρξε πρόθεση να βγει κάτι. Εμείς ζητήσαμε να κατέβουν οι διαγωνιζόμενοι, να ψαρέψουν και τα ψάρια να απελευθερωθούν έπειτα. Αν και τα ψάρια ανήκουν σε όλο τον κόσμο, αφού είναι δημόσιο αγαθό”, τόνισε χαρακτηριστικά.

” Δεν μπορούν να καπηλεύονται την επαγγελματική ιδιότητά τους…”

Μάλιστα, ο κ. Βαΐζογλου έβαλλε κατά των επαγγελματιών ψαράδων, λέγοντας πως δεν μπορεί να καπηλεύονται την ιδιότητά τους. “Επειδή είναι επαγγελματίες και ζουν από τη λίμνη, δεν μπορούν να τη φράζουν με δίκτυα. Στα μόνα μέρη που δεν ψαρεύονται είναι πάνω στο Ρύμνιο που δεν έχει νερό”, είπε χαρακτηριστικά. Για το κομμάτι της άδειας από την Περιφέρεια , ο κ. Βαϊζογλου είπε ότι ενημέρωσαν μια – δύο ημέρες πριν τον αγώνα να αφαιρούνταν τα  εργαλεία ψαρέματος. Μάλιστα είπε ότι έλαβαν σχετική έγκριση από την περιφέρεια να διεξάγουν τους αγώνες με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Για τους κανονισμούς αυτούς και τις απαγορεύσεις αλιείας στη λίμνη σημείωσε χαρακτηριστικά: “Οι κανονισμοί λένε ότι απαγορεύεται η επαγγελματική αλιεία στο πεδίο διεξαγωγής του αγώνα για δύο εβδομάδες. Ο Περιφερειάρχης μας ενέκρινε και ισχύει και η απαγόρευση αυτή. Ο Περιφερειάρχης μπορεί να απαγορεύσει την αλιεία μέχρι και για ένα χρόνο και όχι μόνο για τον Μάιο όπως γίνεται τώρα, με βάση μια γενική απαγόρευση και όχι με βάση την θερμοκρασία νερού αναπαραγωγής του είδους”.

Για τα ωράρια ψαρέματος και την υπεραλίευση

Επίσης, είπε ότι οι ερασιτέχνες κάνουν τα “στραβά μάτια” ως προς το ωράριο αλιείας για τους επαγγελματίες, που με βάση το νόμο είναι από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου. “Οι άνθρωποι ζουν και ξέρω ότι είναι δύσκολο να βγάλουν μεροκάματο, αν ψαρέψουν μόνο από το πρωί μέχρι το βράδυ”, λέει ο ίδιος. Επίσης, προσέθεσε πως στόχος των ίδιων είναι να προστατευθεί η λίμνη. Κληθείς να σχολιάσει την υπεραλίευση στη λίμνη και την αλίευση πολλών κιλών σε καθημερινή βάση από Σκοπιανούς, ο ίδιος απάντησε πως για την ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται αλίευση 2 κιλών την ημέρα ή 3 ψαριών ανεξαρτήτως βάρους. Επίσης, πρότεινε να μειωθούν οι ποσότητες των αλιευμάτων, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία . Επίσης, όλοι οι σύλλογοι της Β.Ε. ετοίμασαν κείμενο για την έκδοση ερασιτεχνικής άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, ώστε αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά στους “κακοθελητές”  που δεν θα δεχθούν να πληρώσουν για την άδεια αυτή. Επίσης προτείνουν να περάσουν οι αρμοδιότητες της θυροφυλακής από τα 500 μ. υψόμετρο και κάτω. Επίσης, προτείνουν την αλλαγή της νομοθεσίας για το αθλητικό ψάρεμα, ένα σπορ στο οποίο όπως αναφέρει η Κοζάνη φέρνει διακρίσεις.

Για τη μείωση του υδάτινου πλούτου στη λίμνη 

Με τη μείωση του υδάτινου πλούτου στη λίμνη  , ο ίδιος πρότεινε να μπουν κανόνες σε τοπικό επίπεδο , που θα προκύψουν μετά από συζήτηση όλων των αρμοδίων. Επειδή η νομοθεσία είναι δύσκολο να αλλάξει, οι ερασιτέχνες ζητούν την τμηματοποίηση της λίμνης και το πιο δύσβατο κομμάτι (από το ύψος του ΝΟΚ μέχρι το φράγμα από την πλευρά των Ιμέρων) . Αντ’ αυτού λένε εκεί που υπάρχουν δίκτυα να μην υπάρχουν ερασιτέχνες και αντίστοιχα οι όποιες τοποθεσίες να φυλάσσονται. Πάντως ο κ. Βαϊζογλου μετέφερε πως τα ψάρια δεν έχουν πρόβλημα από την πτώση της στάθμης της λίμνης, καθησυχάζοντας τον κόσμο, και λέγοντας πως το ίδιο υποστηρίζουν και οι αρμόδιοι ιχθυολόγοι. Τα μόνα που έχουν πρόβλημα είναι τα όστρακα που κάθονται κάτω από τη λίμνη στην άμμο. Για τη γέφυρα του Ρυμνίου, είπε πως εκεί κάθε καλοκαίρι δεν έχει νερό.

Τέλος, εμφανίστηκε καλοπροαίρετος για την ανάπτυξη της λίμνης , λέγοντας πως αν η λίμνη αναπτυχθεί πως θα κινούνται τα όποια καράβια στη λίμνη, πάνω από επαγγελματικά εργαλεία αλιείας και ότι άλλο. “Πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί η λίμνη και μετά να πούμε ότι θα κάνουμε δρόμο εδώ για το οτιδήποτε”, κατέληξε.

Β.Σ.