Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου της Παρασκευής το σώμα αποφάισε σε κατά πλειοψηφία τη  δημοπράτηση του κτιρίου του ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας μετά και το αίτημα της AVI GIANT HELLAS κυπριακών συμφερόντων με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας Δυτικής Μακεδονίας. Η δημοπράτηση θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία και μπορεί να συμμετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος.

Ο κ. Στεφανίδης από την AVI GIANT HELLAS παρουσίασε το επενδυτικό εγχείρημα στη Σιάτιστα. Θα ονομάζεται κέντρο Θέραπον, είναι ένα κομβικό κέντρο με τη Σιάτιστα να επιλέγεται ως ιδανικός χώρος για την ανάπτυξή του. Πρόκειται για μια νέα επιχειρησιακή αντίληψη για ένα σύγχρονο κέντρο, χωρίς γραφειοκρατίες, όπου λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του ασθενή, θα περιέχοντας υψηλού επιπέδου παροχές σε συνεργασία με διεθνή οργανισμό .Το κτίριο θα σχεδιαστεί ως πράσινο κτίριο. Είναι  μια νέα ανταγωνιστική πρόταση για τα Βαλκάνια που θα περιλαμβάνει 140 κλίνες. Θα απασχολούνται 170 άτομα στην πλήρη ανάπτυξή του από εξειδικευμένους επιστήμονες, ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό και γενικών καθηκόντων. Στην Λευκωσία ήδη γίνεται ένα μεγάλο νοσοκομείο από την ίδια εταιρεία όπου θα λειτουργήσει ως πανεπιστημιακό. Η δεύτερη δραστηριότητα του ομίλου είναι το Κέντρο Θέραπον στη Σιάτιστα. Το κόστος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 5 εκ. Όλες οι επενδυτικές προσπάθειες γίνονταν με ιδία κεφάλαια, αλλά στόχος είναι η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο για να συγχρηματοδοτηθεί ένα μέρος του.

«Πήραμε την απόφαση να βγούμε από την Κύπρο και η πρώτη επιλογή είναι η μητέρα – πατρίδα Ελλάδα», ανέφερε ο  κ. Βούρος, εκπρόσωπος της εταιρείας που μίλησε για έναν όμιλο που ξεκίνησε πριν εξήντα χρόνια και δραστηριοποιείται  στον τομέα της υγείας και της ενέργειας. «Θέλουμε να αφήνουμε θετικό στίγμα. Αν δικαιούμαστε χορηγία από τα προγράμματα της Ελλάδος θα το ψάξουμε» απάντησε σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση  να ενταχθούν στο ταμείο δίκαιης μετάβασης «Η περιφέρεια είναι μια πολύφερνος νύφη» δήλωσε ο ίδιος, «ιδία συμμετοχή, τραπεζική συμμετοχή και αν έρθει ο αναπτυξιακός καλός να έρθει».

Ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής δήλωσε ότι είμαστε ανοιχτοί με νέες ιδέες όπως έχει αποδείξει η πορεία των γουναράδων. Ο δήμος με τη σχολή πυροσβεστικής και με την αξιοποίηση ενός εμβληματικού κτιρίου έχει σκοπό να δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές  ευκαιρίες με την αξιοποίησή κομβικών κτιρίων που ο δήμος διαθέτει  και τον Ε65, ώστε να γίνει ο ομφαλός της Δυτικής Μακεδονίας. Το κτίριο έχει ισχυρό συμβολισμό για την στέγαση και ανάπτυξη της γούνας, δυστυχώς αυτό δεν έχει επιτύχει, έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια. Δεν είναι ένα κτίριο, είναι ένα κτίριο-σύμβολο και υπάρχει συναισθηματική σχέση με τον τόπο. Μάλιστα τόνισε ότι ένα μέρος των χρημάτων με τα έσοδα από το ΒΙΟΠΑ θα μπορεί να διατεθεί στον κλάδο της γούνας και θα βρεθεί  ένας άλλος χώρος στέγασης για τους γουνοποιούς.

Θετικοί ήταν οι Ενεργοί Πολίτες δια μέσου του Δημήτρη Κοσμίδη για την αλλαγή χρήσης του οικοπέδου με τη διασφάλιση ότι θα συνεχιστεί η χρήση του για τους επαγγελματίες αν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση. Ο Λάζαρος Γκερεχτές ήταν επίσης θετικός για την αλλαγή χρήσης της έκτασης συγχαίροντας το σύνδεσμο γουνοποιών για την τεκμηριωμένη πρότασή του. Την πρόταση στήριξε και ο κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος για τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου. Ο κ. Μιχάλης Καραμπατζιάς δεν συναίνεσε λέγοντας ότι «δεν είμαι περήφανος που ο σύνδεσμος πουλά το σπίτι του. Οι πρώτοι ριψάσπιδες είναι οι εκφραστές του κλάδου. Και ο κ. Κοσμίδης έπρεπε να υπερασπιστεί τον κλάδο, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας γούνας. Υπάρχουν και ευθύνες που δεν αξιοποιήθηκ  το κτίριο. Μόνο αν γίνει μια δημόσια δομή υγείας θα συμφωνήσω, ένα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης. Την υγεία την κάνετε εμπόρευμα».

Ιωάννα Παπαδημητρίου