Ο κ. Νίκος Σαριγιαννίδης, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για το σχέδιο νόμου δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο τίθεται προς διαβούλευση. Σε αντιπαράθεση με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχει 34 τμήματα ανέφερε ότι εκεί έγινε συγχώνευση τριών ιδρυμάτων. «Εμείς έχουμε 21 τμήματα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει μόνο 8 τμήματα» συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές μπορούν να σηκώσουν το σχέδιο νόμου. Δημιουργείται ισχυρός ακαδημαϊκός και αναπτυξιακός πόλος στη Δυτική Μακεδονία υποστήριξε.

Σε σχέση με τον αριθμό των τμημάτων σε κάθε πόλη απάντησε: «Η Καστοριά είχε τρία τμήματα και ενισχύθηκε με ένα, η Κοζάνη είχε οχτώ τμήματα και ενισχύεται με ένα.» Μάλιστα προέβλεψε αύξηση των φοιτητών στην Κοζάνη. «Η Κοζάνη θα έχει πολύ περισσότερους φοιτητές στα πολυτεχνικά τμήματα πενταετούς φοίτησης. Αν υποθέσουμε ότι τα οικονομικά τμήματα θα έχουν ίσους εισακτέους και τα πολυτεχνικά τμήματα 250 φοιτητές, θα έχουμε 250-300 φοιτητές περισσότερους» είπε. «Να μην βλέπουμε τα τμήματα ως αριθμούς για την τοπική κατανάλωση. Τα πανεπιστημιακά τμήματα είναι ακμάζουσες κοινότητες που πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες .Οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται κα αναβαθμίζονται γιατί γίνεται σταδιακή μεταφορά της γνώσης σε όλη την κοινωνία, εμβολιάζεται η τοπική κουλτούρα».

«Αυτό που μας λείπει τώρα είναι οι πόλεις να αγαπήσουν τις γνωστικές κοινότητες και οι κοινότητες της πόλης και να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους» συμπλήρωσε. Μάλιστα για τη μεταφορά έδρας της Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά απάντησε: «Στην Κοζάνη δημιουργείται νέο διοικητικό τμήμα με όνομα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας και στα Γρεβενά άλλο πανεπιστημιακό, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δεν έχουν σχέση με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ». Στο 4ο πεδίο συνέχισε το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει τα περισσότερα μόρια από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα τμήματα, το κάθε τμήμα θεραπεύει ένα γνωστικό αντικείμενο συνέχισε.

Τα πτυχία στην Ευρώπη Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι ισοδύναμα, ενώ στην Ελλάδα τα πανεπιστημιακά ανώτερα και έπρεπε αυτή η ασυμβατότητα να λυθεί, ανέφερε. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ακόμα και στην ίδια πόλη έχουν αλληλοεπικαλύψεις, τώρα όχι. Με τις συγχωνεύσεις εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι, γίνεται οικονομία κλίμακας τόνισε. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν εξαλείφεται η τεχνική εκπαίδευση. «Δεν ισχύει γιατί στα οικονομικά τμήματα δεν υπήρχε. Τα διετή προγράμματα δημιουργούνται και θα παρέχουν τεχνικά εκπαίδευση. Καλώς η κυβέρνηση τόλμησε και έκανε τις συγχωνεύσεις τόνισε. «Καλύτερα όσοι θέλουν πολιτική να εξετάσουν άλλα πεδία» είπε με νόημα, αυτό ήταν πολύ σημαντικό έργο, έγιναν μετά από μεγάλο και εξαντλητικό διάλογο.

Σε ερώτηση αν έχει κάποια σημείωση για το σχέδιο είπε «Τον εξαντλήσαμε τον χρόνο, αν δεν προλάβουμε δεν θα μπουν στα μηχανογραφικά τα τμήματα του Πανεπιστημίου. Δεν έχω να παρατηρήσω κάτι στο σχέδιο νόμου». Για θέματα διοίκησης και τον αποκλεισμό του πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από τη σύγκλητο είπε ότι «Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχουμε ανάδειξη του πρυτανικού σχήματος». Θα τεθεί στο τραπέζι πιθανόν τόνισε η μη συμμετοχή του κ. Στέργιου Γκανάτσιου στη σύγκλητο με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας το Σάββατο. «Βέβαια ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία. Σε αναφορά για διοικούσα ή όχι είχε αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρει». Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι, αλλά διαβούλευση έχουμε μπορεί να αλλάξει η απόφαση, είπε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου