Ο Νίκος Μάστορας Γκουλέμας μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος , το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos, το οποίο εκπέμπει μέσα από τη συχνότητα των 98FM για την αποκριάτικη παράσταση των Κασμιρτζήδων, το έθιμο του φανού και τη συνέχεια της παράδοσης. Με πρωταγωνίστρια τη Γλύκα λοιπόν σε μια παράσταση δοσμένη στο τοπικό ιδίωμα η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 1 Μαρτίου. «Όλες οι παραστάσεις είναι επηρεασμένες από τις καταστάσεις της σύγχρονης ζωής, αλλά αντλούν και θέματα από το παρελθόν. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να φύγει λίγο πιο ανάλαφρος απ’ ότι ήρθε» ανέφερε ο Νίκος Μάστορας Γκουλέμας, μέλος των Κασμιρτζήδων. Όλα τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν στο Σύλλογο Ατόμων με Αυτισμό Νομού Κοζάνης.

Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Τέχνης από την Παρασκευή 1 Μαρτίου έως και το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 21.00 μ.μ. Εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα ΄΄ΚΟΡΝΙΖΕΣ ΜΠΕΜΠΗΣ΄΄ Στοάς 12 πίσω από τον ΟΤΕ. Τηλ: 24610 22251.

Το 1984 δημιουργήθηκε ο Σύλλογος για τη διαφύλαξη της κοζανίτικης παράδοσης όπως ανέφερε ο ίδιος λέγοντας ότι οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Νίκου Μάστορα. «Βάζουμε το λιθαράκι μας στη διατήρηση της μνήμης, αλλά και στη δημιουργία με όλους τους ανθρώπους της αποκριάς ενός πόλου έλξης. Είναι ζητούμενο να γίνει η γέφυρα από γενιά σε γενιά».

«Η αποκριά έχει μπει σε λούμπα εσωστρέφειας» τόνισε .»Δεν ξέρω αν περιμένουμε από ξένο κόσμο να έρθει ή από τους κοζανίτες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται εξωστρέφεια» σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι η κοζανίτικη αποκριά , δεν είναι καρναβάλι, είναι μια συνέχεια. «Αυτή η μοναδικότητα πρέπει καταρχήν να γίνει κτήμα μας και να την αναδείξουμε. Η διαδικασία πρέπει να κρατάει όλον τον χρόνο» ,τόνισε λέγοντας ότι θα πρέπει οι σύλλογοι, οι φανοί να έχουν ένα πάτημα για να λειτουργούν συνέχεια . Να υπάρχει κάτι «που θα κινητοποιεί και τη γειτονιά να πάει στον φανό όλο το χρόνο και να φουντώνει η διαδικασία την αποκριά. Εμείς προσπαθούμε να κρατάμε τους ανθρώπους μας όλο τον χρόνο» ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο Γιάννης Πλόσκας μιλά για την αρμιά του Αϊ Φίλιππα – Το νέο αποκριάτικο έργο των Κασμιρτζήδων «Της Γλύκας ο κουνιάδος»

Το τρέιλερ της θεατρικής παράστασης των Κασμιρτζήδων “Τ’ς Γλύκας… ου Κουνιάδους!!!”