Σύμφωνα με προηγούμενη τροποποίησης της ΑΕΠΟ της «Μονάδας Παραγωγής – Αποθήκευσης – Εμπορίας Εκρηκτικών Υλών για εμπορική χρήση στη θέση «ΜΠΑΪΡΙΑ», περιοχής αγροκτήματος Αγαλαίων της Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, της «ΕΛ.Τ.ΕΚ. Ε.Π.Ε.», δεν θα παραγόταν πλέον ANFO , αλλά μόνο MΑTRIX και εκρηκτικά Γαλακτώματα.

Όπως αναφερόταν στην απόφαση του Ιουνίου σε επόμενο στάδιο θα κατασκευαστεί διακριτό κτίριο κατασκευής ANFO. Αυτό δεν άργησε να έρθει και με νέα τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων όπου εγκρίνεται η κατασκευή νέου κτιρίου παραγωγής ANFO .

«Η νέα μονάδα παραγωγής ANFO, θα βρίσκεται εντός του νέου (προς κατασκευή) κτιρίου (Νο 19). Η παραγωγή του ANFO μέχρι και το ατύχημα της 21ης Μαρτίου 2022, ελάμβανε χώρα εντός του Κτιρίου Νο 5 (το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς). Το κτίριο Νο 19, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή του ANFO.

Το ANFO αποτελεί μείγμα νιτρικού αμμωνίου με πετρέλαιο (94% νιτρικό αμμώνιο και 6% πετρέλαιο κ.β.) και αποτελεί ευρύτατα χρησιμοποιούμενη εκρηκτική ύλη, λόγω της ασφάλειας, του χαμηλού κόστους και της ευκολίας παραγωγής της (ψεκασμός του Νιτρικού Αμμωνίου με πετρέλαιο).

Το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι η εξαιρετική ασφάλεια κατά την παραγωγή του, καθότι έχει ισχυρή αντίσταση σε κρούση και τριβή. Η ενεργοποίηση του απαιτεί τη χρήση ενισχυτή έναυσης (Booster)».

Διακόπτεται η παραγωγή ANFO στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά