Στο κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης εκτίθεται μεταξύ άλλων και ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος του Αγίου Νικολάου Του Γρηγορίου Κονταρή. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση μεταξύ άλλων κειμηλίων του 18ου αιώνα κυρίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αγνώστου προελεύσεως. Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν στις αποθήκες της Μητρόπολης , αλλά δεν είχε καταγραφεί η προέλευσή τους, οπότε και δεν γνωρίζουμε από ποιο ναό ή δωρητή προέρχονται παρά μόνο την εποχή τους. Μεγάλο μέρος πάντως από τα εκτεθειμένα αντικείμενα προέρχονται από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης.

Θεολόγοι ξεναγούν το κοινό στον χώρο και επιλύουν τις απορίες τους, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιμελημένος και επισκέψιμος .Στεγάζεται στον ισόγειο του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως επί της οδού Χαρισίου Μεγδάνη 6.

Βεβαίως υπάρχει ακόμα αναπάντητο εδώ και ένα χρόνο το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης για πλήρη καταγραφή των αντικειμένων του κειμηλιαρχείου. Τα κειμήλια ανήκουν μεν στην εκκλησία, αλλά η Εφορεία έχει εποπτικό ρόλο. Μετά την συντήρηση του επιταφίου του Αγίου Νικολάου εν αγνοία της εποπτεύουσας αρχής, το νέο μουσείο της Κοζάνης, το νέο εκκλησιαστικό εκθετήριο ανήκει στο λαό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης επέστρεψε μετά από έξι μήνες – Απαραίτητη η καταγραφή όλων των εκκλησιαστικών αντικειμένων

Ένα πρωτότυπο μουσείο στο Βελβεντό με βυζαντινή και αρχαιολογική συλλογή- Αγκάθι το ιδιοκτησιακό