Στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη παρουσία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου αναφέρθηκε o δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας .Στόχος της συνάντησης η δημιουργία ενός μόνιμου εκθετηρίου της υπάρχουσας συλλογής βυζαντινών εικόνων και άλλων κειμηλίων , αλλά και της αρχαιολογικής συλλογής που ανήκει στο Μορφωτικό Σύλλογο Βελβεντού στο κτίριο δίπλα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου .

Υπάρχουν μάλιστα δυο μελέτες για το αρχαιολογικό και βυζαντινό κομμάτι του εκθετηρίου με το Υπουργείο Πολιτισμού να ζητά εκ νέου μια νέα ενιαία μελέτη. Τίθεται θέμα όμως με το ιδιοκτησιακό αφού το κτίριο ανήκει με φιρμάνια στην εκκλησία. Η Μητρόπολη έχει ήδη ασκήσει αγωγή για το ξεκαθάρισμα του τοπίου με το δήμο να έχει λειτουργήσει το εν λόγω κτίριο ως σχολείο από το 1961-1994.Υπάρχει μάλιστα παραχωρητήριο το 2005 όπου μεταβιβάστηκε η κυριότητα στο δήμο Βελβεντού .Το 1996 και 1997 παραχωρήθηκε από το δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού για πενήντα χρόνια με την παραχώρηση να γίνεται αποδεκτή το 2009 .Όλο το κτιριακό συγκρότημα και το κτίσμα του σχολείου ανήκει στην εκκλησία είναι η γνώμη της Μητρόπολης .

Επιπλέον τίθεται θέμα με το φορέα της συλλογής αφού η αρχαιολογική συλλογή ανήκει στο ΜΟΒ και τα εκκλησιαστικά κειμήλια στην εκκλησία, με τη δεύτερη να μην είναι τόσο θετική να στεγαστούν μαζί ειδικά αν κερδίσει το δικαστήριο.

Η κα Λίνα Μενδώνη επιθυμεί να γίνει αυτό το εκθετήριο, οι εικόνες και τα κειμήλια ανήκουν στο λαό κατά την γνώμη της , ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του τόπου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσείο για την ορθοδοξία με κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες, το οποίο θα ξεκινά από κλασική αρχαιότητα ως τις μέρες και θα δείξει την πορεία της ορθοδοξίας όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε ο δήμαρχος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου