Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα είναι καλύτερη αν και η βελτίωση είναι αργή, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε τις 7 περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, με ιδιαίτερο «καμπανάκι» για την Αττική.

Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη».

«Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι’ αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 671 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 25 νεκρούς και 340 διασωληνωμένους.

Οι 7 περιοχές που προβληματίζουν

«Τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες δυτικής Αττικής, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα (η οποία μπήκε σήμερα μαζί με τη Σπάρτη σε καθεστώς ολικού lockdown) και Χαλκιδική» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος».

«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας».

«Η χώρα μας κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του lockdown να επανέλθει σε μια μερική κανονικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που κράτησαν τη χώρα όρθια αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» είπε ο κ. Κικίλιας.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά. Οπως είπε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά.

Οπως επανέλαβε, από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί από 16 Ιανουρίου, για τους άνω των 85 ετών. «Εχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κα Τσολιά. Πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας». Η κα Τσολιά επεσήμανε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό

Η κα. Τσολιά απάντησε και στο ερώτημα αν μπορούν να εμβολιαστούν όσοι ήδη έχουν μολυνθεί. «Κατά τη διάρκεια των μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν μολυνθεί. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και επομένως τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν».

Ωστόσο, όπως εξήγησε η ειδικός, η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τρεις ως και έξι μήνες. Συστήνεται όπως είπε, τα άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη, να αναβάλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών, αν βέβαια το επιθυμούν, έτσι ώστε να εμβολιαστεί πρώτα κάποιος άλλος.

Ασφαλές το εμβόλιο και για τις εγκύους

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν γυναίκες που να γνωρίζουν πως είναι εγκυμονούσες. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που έμαθαν αργότερα πως είναι σε ενδιαφέρουσα, αλλά δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.

Η κυρία Τσολιά επανέλαβε, όπως και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, πως υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο: όταν η έγκυος βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός, και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου», σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της», είπε η πρόεδρος της επιτροπής.

Δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες» όπως εξήγησε.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, είπε η κυρία Τσολιά που σημείωσε πως η συχνότητα μιας τέτοιας είναι 1 ανά 90.000 εμβολιασμούς, ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια είναι 1 ανά εκατομμύριο εμβολιασμό. Παρότι εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με άλλα εμβόλιο, εντούτοις δεν αποτελεί λόγω ανησυχίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν καταγράφηκε αυξημένος αριθμός αναφυλακτικών αντιδράσεων στις κλινικές μελέτες.

Πηγή: iefimerida.gr