Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της Johnson&Johnson. Εκεί θα μπορούν να δηλώνουν οι ιατροί τους πολίτες που εμβολιαστούν.

Από αύριο, επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και αυθημερόν με οποιοδήποτε εμβόλιο, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι σε σημαντικό αριθμό των διστακτικών για τον εμβολιασμό ο λόγος της εκκλησίας μπορεί να δώσει ώθηση να υπερβούν φόβους και δισταγμούς. Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων, τόνισε η καθηγήτρια.

Η ίδια απάντησε και σε μία σειρά από διαδεδομένες εσφαλμένες αντιλήψεις. Μεταξύ αυτών η ερώτηση αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια που χρησιμοποιούν εμβρυικά κύτταρα. Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα.

Είναι τα εμβόλια πειραματικά; Όπως είναι σαφές, τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν δοκιμαστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, έχουν δοκιμαστεί εξαντλητικά και έχουν ήδη χορηγηθεί ήδη σε εκατομμύρια πολίτες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε επίσης ότι κανένα εμβόλιο δεν παρεμβαίνει στην διαδικασία της τεκνοποίησης. «Ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικός ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για τεκνοποίηση, ούτε κατά την κύηση, ούτε κι εν συνεχεία στον θηλασμό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι και σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα. Όπως υπογράμμισε από μελέτη στις ΗΠΑ σε διάστημα 2 μηνών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν 204 έφηβοι, το 70,6% εξ αυτών είχε υποκείμενο νόσημα με κυρίαρχο την παχυσαρκία. «Η παχυσαρκία αναδείχθηκε ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου» τόνισε.

Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιδημία Covid-19 θα γίνει παρελθόν και θα γίνει ευκαιρία να στραφούμε στην χρόνια επιδημία της παχυσαρκίας. Τόνισε δε ότι «το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Ακόμη, από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια, καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων.

Επιπλέον, τόνισε πως επίσης αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται από γιατρούς του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα για συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχέιρησης «Ελευθρία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του. Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού.

Ο ίδιος, τέλος, διευκρίνισε πως ήδη έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών.

Πηγή: protothema.gr