Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, συμμετείχε σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Π.Ε. Κοζάνης. Με το πέρας των εκδηλώσεων δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα θλίψης, τιμής και περισυλλογής για τα δεινά του Ποντιακού Ελληνισμού που ξεριζώθηκε βάναυσα από τις εστίες του, θύμα ενός συστηματικού διωγμού από τις εθνικιστικές δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η θλίψη για τα δεινά που υπέστησαν οι συμπατριώτες μας είναι μεγάλη: εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, εκτοπισμοί, κακουχίες και απερίγραπτη ένδεια αποτελούν ένα σκηνικό που δεν θα σβήσει ποτέ από τη συλλογική μνήμη.

Είναι, ωστόσο, και μια ημέρα τιμής για τους Πόντιους που ήρθαν σε εξαιρετικά δεινές συνθήκες, εδραιώθηκαν, ρίζωσαν και διακρίθηκαν με θαυμαστά επιτεύγματα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

Τέλος, αποτελεί και μια ευκαιρία για αναστοχασμό και περισυλλογή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο εθνικισμός τρέφει το μίσος που οδηγεί νομοτελειακά στον πόλεμο, την εξόντωση, τη συμφορά.

Οι Πόντιοι της Μικράς Ασίας, υπέστησαν τα επίχειρα αυτής της μισαλλόδοξης λογικής και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μακραίωνες εστίες τους.

Είναι ευθύνη όλων μας, φορέων και πολιτών, να αποβάλλουμε από τον δημόσιο διάλογο κάθε δημαγωγική, εξτρεμιστική και πατριδοκάπηλη φωνή που πρεσβεύει την αντιπαλότητα και το ανειρήνευτο μίσος.

Η ανάμνηση των θυμάτων θα είναι αιώνια. Το ίδιο και το χρέος μας, ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ μια τέτοια γενοκτονία.»