Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στην Κοζάνη την περασμένη Κυριακή.

Έγινε πλούσια συζήτηση για τα αιτήματα και το διεκδικητικό χαρακτήρα που χρειάζεται να έχει το αγροτικό κίνημα. Για την αναγκαιότητα καλύτερης δομής και οργάνωσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας.

Αναδείχτηκε ότι το αγροτικό κίνημα για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να έχει στον στόχαστρο του:

Την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, σε ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, σε απόγνωση για την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Δεν δίνουν σχεδόν τίποτα στον πρωτογενή τομέα επικαλούμενοι τις δημοσιονομικές συνθήκες και ότι δεν έχουν «ευρώδενδρα». Λεφτά υπάρχουν αλλά τα δίνουν αλλού αφού την ίδια στιγμή μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες.

Τις βιομηχανίες και τους εμπόρους που μας πουλάνε πανάκριβα τα μέσα και εφόδια ενώ αγοράζουν τις παραγωγές μας κοψοχρονιά. Ταυτόχρονα τα προϊόντα που τα πουλάμε ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής φτάνουν σε τιμές υπερπολλαπλάσιες στην λαϊκή κατανάλωση χωρίς ποτέ κάποια κυβέρνηση να κάνει ελέγχους.

Τις τράπεζες που θησαυρίζουν σε βάρος μας με τα επιτόκια και πανωτόκια των δανείων και την ίδια στιγμή δίνουν μηδενικό επιτόκιο στις όποιες καταθέσεις έχουμε.

Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα καθώς και μεγαλοαγρότες οι οποίοι προβάλουν αιτήματα ή προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές και εμπόδια στο αγροτικό κίνημα και την ΠΕΜ αφού οι ίδιοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουμε την γη ώστε να την αγοράσουν φθηνά και να συγκεντρώσουν την παραγωγή στα χέρια τους.

Τις αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ που θα φανούν πιο έντονα το 2023 που θα ισχύσει η αναθεώρηση της.

Από την συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσει η ΠΕΜ, η μοναδική πανελλαδική αγροτική οργάνωση και εκπροσώπηση των αγροτών και να συσπειρωθούν στην δύναμη της όλες οι Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Εξασφαλίζοντας έτσι τον διεκδικητικό χαρακτήρα του κινήματος, χωρίς κανένα έλεγχο ή δέσμευση από την κεντρική ή τοπικές εξουσίες, ένα δυνατό αγροτικό κίνημα που με τους αγώνες και την μαζικότητα του θα προβάλει τα δίκαια αιτήματα που έχουμε και θα αποσπά κατακτήσεις και λύσεις.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη συμφώνησαν να συγκροτηθεί Ομοσπονδία Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας η οποία θα συσπειρώνεται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων συμφωνώντας με τον χαρακτήρα της ΠΕΜ και τα αιτήματα που προβάλει.

Το επόμενο διάστημα η ΠΕΜ θα πάρει νέα πρωτοβουλία συνάντησης και διεύρυνσης των συλλόγων που συμμετείχαν από την Δυτική Μακεδονία στην οποία θα αποφασιστεί ο χρόνος και ο τρόπος συγκρότησης της Ομοσπονδίας. Ομοσπονδία Δυτικής Μακεδονίας που μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής θα είναι η διάθεση και η θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να έχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής στο χωριό, βιώσιμο εισόδημα, ζωή με δικαιώματα στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν:
Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών
Αγροτικός Σύλλογος Βοίου Κοζάνης
Αγροτικός Σύλλογος Κοζάνης-Βελβεντού-Σερβίων
Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας.
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Γαλατινής Κοζάνης.
Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας