Ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος διερωτήθηκε στη λαϊκή συνέλευση της Ακρινής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι και διήρκεσε πέντε ώρες τι θα γίνουν τα 5.500 στρέμματα της Ακρινής, ο ζωτικός χώρος  που  προσφάτως ψηφίστηκε  για δημιουργία φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ.  Ρώτησε αν έχει εγκριθεί η μελέτη του Πανεπιστημίου και το κόστος αυτής .”Δυο χωριά μπορείτε να μετεγκαταστήσετε   με αυτά τα χρήματα. Το 50% της καλλιέργειας έχει φύγει. Αυτά που θα μεταβιβαστούν είναι αυτά που απαλλοτριώθηκαν “.Αν το ορυχείο θα επεκταθεί,  θα γεμίσουμε με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε, ανέφερε άλλος κάτοικος, λέγοντας ότι πιθανόν να απαλλοτριωθούν και άλλες εκτάσεις.  Ο κ. Μπούκης από τη Μετάβαση ΑΕ απάντησε: “Τα στρέμματα που μεταβιβάζονται στη Μετάβαση θα καθοριστούν μετά την εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Για το φωτοβολταϊκό θα υλοποιηθεί με έξοδα της ΔΕΗ ΑΕ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο ορυχείο θα δουλέψει . Οι εξορύξεις δεν θα επεκταθούν στα εδάφη που προορίζονται για τη Μετάβαση”  απάντησε ίδιος. Τριάντα άτομα λείπουν στα νεκροταφεία ξεκαθάρισε άλλος, δεν είμαστε εδώ για το Εξοικονομώ 5.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι καλό είναι να διευκρινιστεί σε  ποια από τα 5.500 στρέμματα της Ακρινής θα γίνουν φωτοβολταϊκά και αν η οπτική ρύπανση θα μειωθεί για τα φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ ή της ενεργειακής κοινότητας Ακρινής  χωρίς να πάρει απάντηση. Όσο για το φωτοβολταϊκό είπε άλλος κάτοικος ότι δεν μπορεί κανείς να αποφασίσουν οι κάτοικοι ποιος θα είναι μέλος της κοινότητας. Με την ευκολία που δώσατε φωτοβολταϊκά σε κάποιους να δώσετε σε όλους αναφέρθηκε από κάποιον. Αν αύριο βγει μια πρόταση μετεγκατάστασης ,εσείς θα συνεχίσετε το σχέδιο, αναρωτήθηκε άλλος κάτοικος. Το πάρκο της κοινότητας θα λειτουργήσει για 20 χρόνια εξήγησε ο κ. Μπούκης χωρίς να υπάρχει προεκλογική διάθεση. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη απάντησε και εκφεύγει   των αρμοδιοτήτων μας.

Ο κ. Κουζιάκης απόρησε για την απουσία της ΔΕΗ με τον πρόεδρο της κοινότητας να εξηγεί ότι δεν καλέστηκε. Εντός ΖΑΠ, στα εδάφη της ΔΕΗ δεν προβλέπονται φωτοβολταϊκά πρόσθεσε ο κ. Μπούκης. Με τις δράσεις κατάρτισης, οι κάτοικοι θα είναι εξειδικευμένο και θα απορροφηθούν πρώτοι στις εταιρείες. Ποιος ο ζωτικός χώρος της Ακρινής διερωτήθηκε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, πως φέρνει το Πανεπιστήμιο μια πρόταση μη εγκεκριμένη και γιατί δεν γίνεται η μετεγκατάσταση, όταν  128εκ είναι η πρόταση του σχεδίου. Δεν είναι αρμοδιότητα του απάντησε ο κ. Μπούκης. Αν το χωριό αποφασίσει μετεγκατάσταση, θα γίνει; ρώτησε άλλος κάτοικος. Το υπουργείο βάζει το δίλημμα μετεγκατάσταση ή όχι, ρώτησε ο Λευτέρης Ιωαννίδης. Εμείς φέρνουμε την πρόταση Υπουργείου απάντησε εκ νέου ο κ. Μπούκης.

Ι.Π.



Λαϊκή συνέλευση στην Ακρινή: Πράσινος, μεταβιομηχανικός οικισμός με υδροπονική μονάδα και βιοαερίου

Έκρηξη των κατοίκων της Ακρινής στα λεχθέντα του Λάζαρου Μαλούτα: Δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης

Αντιδράσεις κατοίκων της Ακρινής στην ομιλία του Μπάμπη Πουτογλιδη

Γκανάτσιος, δικηγόρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος: Κρατήθηκε σε ισχύ ο νόμος, δεν είναι αναλώσιμος για να λήξει

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Δεν τίθεται θέμα κόστους του σχεδίου – Είμαστε εδώ για ενημέρωση

Γιώργος Αμανατϊδης: Δεν υπάρχει κίνδυνος να έρθει εδώ η ΔΕΗ – Αναγκαστική απαλλοτρίωση ή μετεγκατάσταση;

Καλλιόπη Βέττα: Η Ακρινή θα είναι περικυκλωμένη με φωτοβολταϊκά