Δεν θα γίνει επιχειρηματικό πάρκο στην Ακρινή-Πρόεδρος κοινότητας: Κανείς  δεν μας βεβαιώνει ότι το σχέδιο θα γίνει

Ο πρόεδρος της Ακρινής Θεοχάρης Καζαντσίδης  στην πολύωρη  λαϊκή συνέλευση  της Παρασκευής  μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες ως προς το εναλλακτικό σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με απέκλεισαν είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι το αίτημα της μετεγκατάστασης έγινε από το Σύλλογο Περιβάλλοντος και εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις. Κανείς δεν μας βεβαιώνει ότι το σχέδιο θα γίνει, συνέχισε ο πρόεδρος.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Μετάβασης ΑΕ μίλησε για τα ανταποδοτικά που πρέπει να δοθούν στην Ακρινή για να γίνει πράσινος οικισμός. Συγκεκριμένα για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκό πάρκου 27 μεγαβάτ με τα οφέλη σε μια ενεργειακή κοινότητα.  “Ποια θα είναι τα μέλη θα το αποφασίσετε εσείς. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα” είπε χαρακτηριστικά  .Προτείνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών προσφέροντας και κάποια χρήματα για αυθαίρετα. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για φωτοβολταϊκά στις κατοικίες 8 κιλοβάτ με προσθήκη για θερμικές καταναλώσεις πιθανόν με αναβαθμίσεις από το το ΔΕΔΔΗΕ.  Σημαντικό κριτήριο η αναβάθμιση υποδομών μέσα από το Πράσινο Ταμείο. Η δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας για νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι στο σχέδιο, ενώ μίλησε και για την κατάρτιση των κατοίκων σε δεξιότητες της εποχής. Δεν κατέστη δυνατό για επιχειρηματικό πάρκο στην Ακρινή, αλλά εντός ΖΑΠ και με την κατάρτιση ως πρόσθετο πλεονέκτημα. Αναφέρθηκε επίσης στη  δημιουργία  του δρόμου της  Ακρινής με τον κεντρικό άξονα, τη δημιουργία  διαρκούς  μηχανισμού παρακολούθησης , καθώς και τη συζήτηση για τη μικρότερη οπτική ρύπανση από τα φωτοβολταϊκά “.

 

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ .Νίκος Σαρριανίδης ανέφερε ότι στόχος είναι ο μετασχηματισμός της Ακρινής σε ένα μεταβιομηχανικό πράσινο οικισμό. Με τη σειρά του ο κ. Παναγιώτης Γραμμέλης από το ΕΚΕΤΑ ανέφερε τις παρεμβάσεις σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια ,την πρόταση για μια πρότυπη υδροπονική μονάδα με λειτουργία όλο τον χρόνο ,την παραγωγή από ΑΠΕ, μια μονάδα βιοαερίου με αγροκτηνοτροφίκα απόβλητα για να παράγει βιομεθάνιο και θα δημιουργήσει  νέες θέσεις εργασίας. Από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κοινότητας λέχθηκε ότι κινούνται για την έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα στην Ακρινή ως γεωργική περιοχή. Κοινή διαπίστωση είναι ότι υπάρχει αυξημένο κόστος καυσίμων και πρέπει να μειωθεί. Ανάλογες ενέργειες όπως είπε έγιναν στα Τρίκαλα, οπότε μπορούν να γίνουν και στην Ακρινή.

Ι.Π