Στο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης την Τρίτη συζητήθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου με φορέα την ΕΛΛΗΜΕΤ-Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε. Πρόκειται για έκταση του δημοσίου στην περιοχή Δρεπάνου -Φτελιάς, 90 στρεμμάτων, 66 στην Φτελιά και 24 στο Δρέπανο .Υπάρχει αρνητική εισήγηση από τα τοπικά συμβούλια.

Χαρακτηρίζεται ως βαριά βιομηχανία υψηλής όχλησης, η έγκριση των π.ο. θα γίνει από το ΥΠΕΝ.Η υπηρεσία είναι θετική υπό όρους , το τμήμα που ζητείται έχει λάβει άδεια από τη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκό σταθμό .Θετική και η εισήγηση του Μίλτου Μαγγιρίδη.

Ο κ. Παπαδημητρίου , πρόεδρος της κοινότητας Δρεπάνου προσπάθησε όπως είπε να έρθει σε επικοινωνία με την εταιρεία αλλά δεν κατέστη δυνατό. Για αυτό και ήταν αρνητική η γνωμοδότηση, όταν στην ίδια περιοχή υπάρχει άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο. Το ότι κάποιος έχει πάρει έγκριση από τη ΡΑΕ δεν είναι ιδιοκτήτης της έκτασης , τόνισε ο δήμαρχος λέγοντας ότι και στην Περιφέρεια υπάρχει θετική γνωμοδότηση υπό όρους .Θα ξαναζωντανέψει η περιοχή που πλήττεται από την ανεργία, συμπλήρωσε.

Ο κ. Βασίλης Λάμπου, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η ΕΛΛΗΜΕΤ δραστηριοποιείται στους χρωμίτες στα Γρεβενά και Κοζάνη στο βόρειο και νότιο Βούρινο και επιδιώκει στην θέση Άνεμος Δρεπάνου -Φτελιάς να παράξει καθετοποιημένα σιδηοροχρωμίτη 27.000 τόνους ετησίως με πάνω από 300 εργαζόμενοι σε μόνιμες θέσεις άμεσες και 400 έμμεσες . Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις και 100 στα μεταλλουργεία».

Σε λίγο θα έρθει και σε όμορη περιοχή μελέτη για παραγωγή μεταλλουργικού πυριτίου για παραγωγή αλουμινίου και γκοφρετών φωτοβολταϊκών και πιθανόν hi tech προϊόντων . Το σιδηροχρώμιο είναι σε έλλειψη στην Ευρώπη , παράγεται μόνο στην Φιλανδία , μετά Αλβανία , είναι από τις κρίσιμες πρώτε ύλες, η τιμή καλπάζει προς τα άνω», όπως είπε. «Ίσως να δούμε και ανοξείδωτο χάλυβα στην πατρίδα μας μαζί με τη ΛΑΡΚΟ.400.000 κμ νερά το χρόνο χρειάζεται η εταιρεία για τα δυο μεταλλεία και ίσως να τα προμηθεύεται από τις δεξαμενές της ΔΕΗ». Οι τιμές κατέβηκαν για αυτό σταμάτησε να λειτουργεί το μεταλλείο στα Γρεβενά στις Βεγγίστρες .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τα Ελληνικά Μεταλλεία επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή Κοζάνης-Γρεβενών