Με την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ κ. Δημόπουλου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρωμίτη σε έκταση 108 στρεμμάτων στην περιοχή του Βόρειου Βούρινου, Νομών Γρεβενών και Κοζάνης, από την εταιρεία ‘‘ΕΛΛΗΜΕΤ-Ελληνικά Μεταλλεία Α.Ε.’’. Διοικητικά το έργο υπάγεται στις Δημοτικές Ενότητες Βεντζίου, Σιάτιστας, Κοζάνης, Αιανής, Δεσκάτης.

Αν και το έργο αναπτύσσεται (κατά τμήματα) επί εκτάσεων που διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας καθώς και σε καταφύγια άγριας ζωής (ΚΑΖ): «Κίσσαβος (Εξάρχου – Κνίδης – Ποντίνης – Πυλώρων)» , «Λάριο» και «Τσερβένα – Μπούρινος Δήμου Σιάτιστας», όπου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται μεταξύ άλλων και η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, ωστόσο είναι επιτρεπτό ως επέμβαση.

Το έργο και ειδικότερα τμήμα της Ενότητας 1 βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Όρη Βόρειου Βούρινου και Μέλλια» , η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα είδη της άγριας ορνιθοπανίδας και εντός της προστατευόμενης περιοχής «Όρος Βούρινος (κορυφή Ασπροβούνι)» , η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) .
Εκπονήθηκε Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης από τα συμπεράσματα της οποίας, βεβαιώνεται ότι, η πραγματοποίηση του έργου (κατασκευή – λειτουργία) κατ’ αρχήν δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των συγκεκριμένων περιοχών (ως προς τις οικολογικές λειτουργίες).

Η εξόρυξη χρωμίτη στην περιοχή από την εν λόγω εταιρεία έχει ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το 2018.Το 2019 ανέστειλε τη λειτουργία της στη Βάρη Γρεβενών και στη συνέχεια ξεκίνησε εκ νέου. Είναι η ίδια εταιρεία που θέλει να εξορύξει σιδηροχρωμίτη στο Δρέπανο επιτείνοντας τις δραστηριότητές της.

Ιωάννα Παπαδημητρίου