Του Γιάννη Κορκά

Το σωματείο τελεί κάθε χρόνο Θεία λειτουργία και μνημόσυνο στη μνήμη των δωρητών και των μελών του σωματείου. Είναι αξιέπαινη Θρησκευτική πράξη, από μέρος της Διοίκησης.

Στη λειτουργία της τρίτης 6-11-2028 στο Ναό των Αγίων Αναργύρων , παρέστησαν περίπου 100 μέλη του σωματείου και μετάλαβαν των αχράντων μυστηρίων τα περισσότερα μέλη. Μετά τη λειτουργία παρέθεσαν καφέ με κουλουράκια στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας στο παρακείμενο κτήριο και μοίρασαν σιτάρι του μνημοσύνου. Η πρόεδρος του σωματείου κ. Στέλλα Χατζόγλου—Παναγιωτίδου χαιρέτησε τα μέλη και αναφέρθηκε στον φιλανθρωπικό ρόλο του σωματείου και στους μεγάλους δωρητές που συμπαραστάθηκαν στο έργο το σωματείο από της ιδρύσεως του 1903. Παρέστην κι εγώ προσκαλεσμένος από την πρόεδρο.

Διαπίστωσα μία ατμόσφαιρα πολύ φιλική , συνδελφική και αφοσιωμένη στους στόχου της αδελφότητος εκ μέρος των μελών ,που είναι μακρόχρονη και τηρείται με ευλάβεια. Αντιλαμβάνεσαι πόσο βαθιά συναισθάνονται το ρόλο τους οι Κυρίες με προθυμία και αγάπη να προσφέρουν στους δεινοπαθούντες συνανθρώπου μας με ευαισθησία και αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Συνεπώς αποτελεί ένα υπόδειγμα σωματείου με ιστορία που δεν παρεκκλίνει από τις αρχές του εδώ και 115 χρόνια.

Το Δ. Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα μέλη. Πρόεδρος Στέλλα Παναγιωτίδου, αντιπρόεδρος Βασιλική Χατζημανώλη, γεν. γραμμ. Αλίκη Παχίνη, ταμίας Σούλα Τσιόπτσια, μέλη Μυροφόρα Καραθανάση, Νίνα Κούρτη, Βασιλική Μπίζιου, Ναννά Κρανιώνη, και Μαρία Πλιάκη.

Θα μεταφέρω συνοπτικά την ιστορία του σωματείου και τη διαδρομή του , από το περιοδικό ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ τεύχος 42 του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης ο «Άγιος Νικόλαος» που το 1999 είχε δημοσιεύσει την πολύ προσεγμένη εργασία της κ. Μιμής Παπαδέλη-Παπαναστασίου, Προέδρου, « για το σωματείο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Κοζάνης». Ώστε να γίνει γνωστή η πολύπλευρος προσφορά ιδιαιτέρως σε χαλεπούς καιρούς.

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1903 με πρωτοβουλία του τότε μητροπολίτη Κοζάνης Κωνστάντιο Ματουλόπουλο, Κοζανίτη, και πρώτα ιδρυτικά μέλη ήσαν τρεις δραστήριες Κοζανίτισσες , η Αναστασία Ιωάννου Γκοβεδάρου, η Αλεξάνδρα Κ. Βαλταδώρο και η Φωτεινή Ιωάννου Αντωνιάδη. Οι οποίες έγραψαν 350 μέλη και από 1–3-1903 λειτουργούσε βάσει του κανονισμού 27 άρθρων με στόχο την ανάπτυξη Φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Βοήθησαν πάρα πολύ στο Μακεδονικό αγώνα, είναι και επίκαιρο θέμα, με εράνους για ενίσχυση στις οικογένειες των Μακεδονομάχων, τους τραυματίες, δημιούργησε και φαρμακείο για την περίθαλψη καθώς και νοσηλεία απόρων κατοίκων της πόλεως. Στον πόλεμο του 1912, στελέχωσαν τα νοσοκομεία με εθελόντριες αδερφές, για τους τραυματίες στρατιώτες και δημιούργησαν συσσίτια και έπλεκαν εσώρουχα και κάλτσες για τους στρατιώτες. Συνέχισαν να προσφέρουν και στον Α’. παγκόσμιο πόλεμο και στην καταστροφή τη Μ. Ασίας1922 ήσαν δίπλα στους πρόσφυγες βοηθώντας τους να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στο μεσοπόλεμο συνεχίζει τις αγαθοεργίες, αναπτύσσοντας παράλληλα και κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Καθορίζουν την ημέρα της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου προστάτιδα του σωματείου και τιμούν τις μητέρες σε ειδική εκδήλωση. Συνεχίζουν με το πνεύμα αυτό μέχρι σήμερα να είναι αρωγοί στους πάσχοντες και στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Αναφέρω μερικούς Δωρητές τιμώντας τη μνήμη τους για την προσφορά τους. Αφοι Μικρού, ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη, Γ. Καράτζιας δικηγόρος, Στυλιανή Πατένα, οι Αδερφές Αννίκα Παναγιωτίδου και Αναστασία Μήλιου, οι αδελφοί Κοβεντάρου, ευεργέτες της Κοζάνης, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη Βρέλλα, ο Γεώργιος Λυριτζής, συνταγματάρχης και ιστοριοδίφης , παντρεμένος με την Δασκάλα Βασιλείου, ο Σωκράτης και η Αιμιλία Μπλιούρα και άλλοι πολλοί. Για την ιστορία αναγράφω και τις Προεδρίνες του σωματείου από το 1903 μέχρι σήμερα. Και είναι οι ακόλουθες :Αναστασία Ι. Γκοβεδάρου, ο σύζυγός της Ιωάννης ήταν ο πρωθυπουργός της προσωρινής Κυβέρνησης της επανάστασης του 1878 στο Μπούρινο. Χιονία Πάϊκου, Νίτσα Δρίζη, σύζυγος του μεγάλου ευεργέτη Κ. Δρίζη. Αλεξάνδρα Βαλταδώρου, Ελένη Μάνου, Ελένη Χατζηανδρέα, Φωτεινή Αντωνιάδου, Αναστασία Κλείδη, Άννα Χαλκιά, Λόλα Γκοβεδάρου, Γεωργία Βαμβακά, Αναστασία Γκορτσούλη, Ελένη Μήλιου, Ελευθερία Τσουμή, Θεοδώρα Σαμαρά., Νυμφοδὠρα Κανδύλη, Μελπομένη Γκοβεδάρου, (έκανε 35 χρόνια πρόεδρος 1947-1982 είχε πεθερά την Αναστασία Ι. Γκοβεδάρου, πρώτη πρόεδρος,) Κατίνα Πολυζούλη, όλες είναι αείμνηστες, ακολουθούν η Ευαγγελία Παλαμήδους, Δικηγόρος, και η Στέλλα Παναγιωτίδη σήμερα. Πολλές μου ήσαν γνωστές.

Και όπως μου είπαν ,το σωματείο έχει σήμερα 200 μέλη .Εύχομαι και του χρόνου να είναι όλες στη Θεία Λειτουργία και να τελείτε κάθε χρόνο σε διαφορετική εκκλησία της Κοζάνης ως σωματείο ευρύτερης κοινωνικής απήχησης .

1. Η πρώτη πρόεδρος Αναστασία Ι. Γκοβεδάρου με το σύζυγο της Ιωάννη και τα παιδιά τους το 1905. Με ενδυμασία της εποχής εκείνης. Αρχ. Ελιμειακά.

Τα μέλη στην αίθουσα εκδηλώσεων μετά τη Θεία Λειτουργία. αρχ. Ι.Γ.Κ.

Η Πρόεδρος Στέλλα Παναγιωτίδη ομιλεί εις τα μέλη . αρχ. Ι.Γ.Κ.