Καρυπίδης: Είναι ριγμένη η Περιφέρεια, το έχουμε κάνει  πασπαρτού το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης – Κασαπίδης: Ανησυχώ αν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων που ξεπερνούν τα 5 δις 

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027 στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει. Πολλά ήταν  σχόλια από τους συμβούλους για τα ποσά που φτάνουν στη Δυτική Μακεδονία. Όπως αναφέρθηκε η Στερεά Ελλάδα από 216 εκ φτάνει στα 426εκ., όταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τα 340εκ  θα έχει στη διάθεσή της 394εκ.

Παίρνει περισσότερα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με το Θόδωρο Καρυπίδη να αντιτείνει: “Το έχουμε κάνει πασπαρτού το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ακόμα και για την αύξηση του ρεύματος θα αντλήσει η κυβέρνηση χρήματα από το Ταμείο, ο Ε65 θα μπει σε αυτό το ταμείο, οι ΑΠΕ και οι μεγάλες επενδύσεις σε αυτό. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει το ταμείο και να δώσει κατευθύνσεις και πολιτικές. Η περιφέρεια αδικείται”.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου επίσης ανέφερε ότι είναι ριγμένη η Περιφέρεια, μιας και υπάρχει μόχλευση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης , πολλά  θα δοθούν στις ΑΠΕ με όφελος εκτός Δ. Μακεδονίας είπε, μιλώντας αφενός για αδυναμία της περιφερειακής αρχής να διεκδικήσει επιπλέον ποσά, αφετέρου για τα μικρά ποσά για τις επιχειρήσεις μόλις σε ποσοστό 6,5% σε ένα πρόγραμμα μη διακριτό με ενιαίο  καλάθι για όλους. “Έχουμε μέχρι το 2023 να απορροφήσουμε 173 εκ και άλλα 130 εκ από το νέο ΕΣΠΑ, με απορρόφηση μόλις στο 40%, ενώ όλες οι άλλες περιφέρειες είχαν αυξήσεις πολύ περισσότερες από εμάς. Το 13, 7% του προγράμματος είναι για την έξυπνη Ευρώπη, όταν στόχος είναι να αλλάξει η διάρθρωση και το παραγωγικό μοντέλο της περιφέρειας. Υπάρχει ανακολουθία στόχων και κατανομής”. 

Το υποτιθέμενο 1,2 δις δεν θα καλύψει τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης τόνισε ο Γιάννης Λιάσης. Τα ποσοστά αύξησης ανά περιφέρεια  στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε σχέση με το 2021-2027 έχει ως εξής: Ανατολική Μακεδονία 22,5 % , Θεσσαλίας 31%, Δ. Ελλάδας  26%, Στερεάς Ελλάδας 97%, Ιονίου Νήσων 25%, Πελοποννήσου 44%, Βορείου Αιγαίου 27%, Κρήτης 26%, Δ. Μακεδονίας 16%.

Για απρόβλεπτα και θλιβερά γεγονότα κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού μίλησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης  τονίζοντας ότι στις 12 Οκτωβρίου κατατίθεται το πρόγραμμα  με τη Δυτική Μακεδονία να είναι πρώτη περιφέρεια της χώρας. “Να κάνουμε συνολικά απολογισμό των πόρων από το ταμείο συνοχής που  είναι 1, 2 δις και επιπλέον 390 εκ του ΠΕΠ και άλλα 3,5 δις. μπορούμε να αντλήσουμε για ιδιωτικές επενδύσεις από την ΕΤΕ . Δεν μας χαρακτηρίζει η έλλειψη πόρων, είναι πολλοί οι πόροι, ανησυχώ αν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων που ξεπερνούν τα 5 δις. Δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ΑΠΕ από το ΣΔΑΜ”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου