Με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσσία, όπου διαβιούν οι περισσότεροι Έλληνες της Ομοσπονδίας . Επικοινώνησα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Αλεξάνδρα Πετσατζή- Προτσένκο, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης , όπου είναι η έδρα της Ομοσπονδίας και «εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία. Διότι η Μαριούπολη απέχει από τα Ρωσσικά σύνορα 60 χιλιόμετρα και σε περίπτωση πολέμου θα υποστούν μεγάλες καταστροφές και θάνατοι αθώων ανθρώπων και δει Ελλήνων που μένουν στη Μαριούπολη , στην περιοχή της είναι 27 χωριά με κατοίκους Ελληνικής καταγωγής και μέλη της Ομοσπονδίας». Δικαιολογημένα να ανησυχεί. Φυσικά κι εγώ. Γιατί είμαι επίτιμο μέλος της Ομοσπονδίας. Και επιθυμώ να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσσίας. κ. Πούτιν και να του υπενθυμίσω ότι μεγάλες προσωπικότητες της Υφηλίου ήσαν Φιλειρηνιστές και δημιούργησαν Πολιτισμό και δε ήσαν πολεμοχαρείς. Να ευχηθώ να ανήκει στη χωρία των Φιλειρηνιστών.

Λίγα λόγια για την Ομοσπονδία των Ελλήνων της Ουκρανίας. 27 Ελληνικοί σύλλογοι σε 26 Πόλεις της Ουκρανίας είναι περίπου 300 χιλιάδες Έλληνες. Και ζούνε εκεί από το 500 π.Χ. όπως μου είπε η κ. Αλεξάνδρα προερχόμενοι από τη Μίλητο της Μ. Ασίας. Και έχουν έμβλημα την ΑΡΓΩ του Ιάσονα. Βέβαια οι περισσότεροι είναι Ποντιακής καταγωγής. Έχουν σχολεία που Διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα και την ιστορία. Γιορτάζουν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, Και τηρούν όλες τις παραδόσεις. Έχουν κατά καιρούς υποστεί βίαιες μετακινήσεις το 1938 και το 1948 προς τη Σιβηρία και επανήλθαν μετά το1990. Στον πόλεμο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έχουν αναδειχθεί πολλοί Έλληνες «ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης». Έξω από τη Μαριούπολη έχει ανεγερθεί μεγάλο μνημείο στη μνήμη των Ελλήνων που θυσιάστηκαν στον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Να θυμίσω ότι στην Κριμαία, στην Πόλη Γιάλτα – Αιγιαλός Ελληνικά ,παλιά Ελληνική Πόλη έγινε η διάσκεψη των τριών Ρούσβελτ. Στάλιν και Τσώρτσιλ. Στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τους Ουκρανούς οι Ελληνικής καταγωγής Έλληνες έχουν άριστες σχέσεις. Που στην Οδησσό διετέλεσε και Έλληνας Δήμαρχο ο Μαρασλής με πολλές προσφορές και η φιλική εταιρεία είχε την έδρα της καθώς εκεί ήταν και ο Γεώργιος Λασσάνης. Με την κ. Αλεξάνδρα Πρόεδρο είχα γνωριστεί στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1995 στο συνέδριο του (ΣΑΕ) Συμβούλιο αποδήμων Ελλήνων ,στο οποίο ήταν μέλος η κ. Αλεξάνδρα εκπροσωπώντας τις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία.Με πρόεδρο τον Άθανς Ελληνοαμερικανό , που βοήθησε πάρα πολύ τους Έλληνες της Ουκρανίας και της Γεωργίας όπου ανήγειρε Νοσοκομείο Στην Ουκρανία πήγα το Μάρτιο του 1997. Προσκαλεσμένος από την Πρόεδρο και παρέστην στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ουκρανίας. Παρέδωσα 1000 τετράδια ,20000 μολύβια , σημαίες μικρές 500 και μεγάλες 10 Ελληνικές ,λεξικά Ελληνορωσικά και Ρωσοελληνικά Και ένα μαγνητόφωνο για τα σχολεια. Προσφορά από συλλόγους της Κοζάνης Να θυμίσω ότι φιλοξενήθηκαν Ελληνόπουλα από τη Μαριούπολη στην κατασκήνωση του Φτελιού της Στέγης παιδιού Κοζάνης . Προσφορά στης αείμνηστης Άννας Καραγκούνη πρόεδρος της Στέγης.

Έχω δημοσιεύσει κατά το παρελθόν την επίσκεψη αυτή στην Ουκρανία με πολλές λεπτομέρειες για την εκεί δραστηριότητα των Ελλήνων και τι έχουν υποστεί ,από το καθεστώς του Στάλιν, και φωτογραφίες .Θα επανέλθω για να τιμήσω τους εκεί Έλληνες που είναι πιστοί και αφοσιωμένοι στο Ελληνικό γένος.

Γιάννης Κορκάς

Φωτογραφίες

Μέλη των συλλόγων της Ομοσπονδίας

Προσφέρω στην Πρόεδρο Χάλκινο πιάτο με το Καμπαναριό της Κοζάνης. Δεν το ξεχνάμε αυτό.

Το Μνημείο στη μνήμη των Ελλήνων που έπεσαν στον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.