Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στην ενημέρωση της Παρασκευής ανέφερε ότι η συνολική εικόνα της χώρας παρουσιάζει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε πολλές περιοχές που χαρακτηρίστηκαν κόκκινες με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πια από τη Βόρειο Ελλάδα στην Αττική.

Στόχος είναι να μειωθεί η αύξηση της κινητικότητας στις κόκκινες περιοχές, όπως στην Αττική με επιστροφή στο click away. Στις κόκκινες περιοχές ανοίγουν μόνο τα γυμνάσια και τα λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση παρότι η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν το γνώμονα για τη λήψη αποφάσεων. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Ισχύουν πλέον δυο επίπεδα : το επίπεδο επιτήρησης, το α με κίτρινο και το β αυξημένου κινδύνου με κόκκινο. Εκεί θα μπαίνουν και τοπικές κοινότητες, δήμοι ή και περιφερειακές ενότητες.

Στο β επίπεδο αυξημένου κινδύνου κατατάσσονται οι  περιοχές που ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Ο δήμος Εορδαίας  παραμένει στο επίπεδο β αυξημένου κινδύνου καθώς η επιδημιολογική του   εικόνα χρήζει περισσότερης βελτίωσης. Είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και  ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά πέτρα ισχύουν από τις Δεκεμβρίου σήμερα έχει 66. Στον Κρόκο και η Σιάτιστα σταματούν από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου τα επιπλέον τα περιοριστικά μέτρα. Μπαίνουν δηλαδή στις κίτρινες περιοχές, στο επίπεδο επιτήρησης .

Στις κόκκινες περιοχές ισχύει η απαγόρευση από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί με εξαίρεση την Αττική, τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση και το λιανεμπόριο με click away,αλλά και click inside σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου