Πολύ μικρή η συμμετοχή του κόσμου στην πολύ σημαντική ημερίδα για τις Οικονομικές και Εμπορικές Συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά – CETA που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα του Κοβεντάρειου στην Κοζάνη.

Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, από ειδικούς, επιστήμονες στον τομέα τους, για την έγκριση της ‘’Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά – CETA’’, το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ), σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και το Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης,διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα: «Οικονομικές και Εμπορικές Συμφωνίες CETA & TTIP – οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία, την οικονομία και την αγροτική παραγωγή».

Στόχος η σωστή ενημέρωση για κάθε πτυχή των εμπορικών συμφωνιών CETA & ΤΤΙΡ, για τις επιπτώσεις τους στην εθνική οικονομία, στην κοινωνία,  στην αγροτική παραγωγή και στην ασφάλεια των τροφίμων, στο γεωργό και στον κτηνοτρόφο, στον μεταποιητή των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, στον καταναλωτή και το περιβάλλον. Ακόμη τι σημαίνει ειδικά η CETA για σημαντικά εγχώρια προϊόντα όπως η Φέτα.

Με εισηγητές τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Αν. Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Σχολής ΟΠΕ, ΑΠΘ ο οποίος αναφέρθηκε ανέπτυξε την έγκριση CETA και TTIP και φώτισε πτυχές που κρύβονται πίσω από αυτές τις συμφωνίες.  Καθώς και η Καίτη Μυλωνά, Κτηνίατρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Κτηνοτροφίας και Επιχειρήσεων Μεταποίησης Ζωοκομικών Προϊόντων, Μέλος της Ελληνικής πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA η οποία μ,ε τη σειρά της  ανέλυσε τις επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου στην αγροτική παραγωγή και στα τρόφιμα όπως είναι η φέτα.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τους φόβους τους πως μετά την έγκριση δεν υπάρχει επιστροφή για την προστασία προϊόντων που παράγει η Ελλάδα, και που ενώ είναι εξαιρετικής ποιότητας δεν μπορεί να διασφαλίσει το δικαίωμα να τα εξάγει κατ’ αποκλειστικότητα με αποτέλεσμα πλέον να παράγεται φέτα και στη Νότιο Αφρική και αυτό δημιουργεί μείζον πρόβλημα στους κτηνοτρόφους αλλά και σε άλλα συναφή επαγγέλματα. Αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο για τη χώρα μας.