Στα πλαίσια της διεξαγωγής του 1ου διεθνούς συνεδρίου για την καθαρή ενέργεια τόσο η κα Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της Ν.Δ., όσο και ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το εάν και κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση της πρότασης του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη για τη χρήση υδρογόνου ως νέου ενεργειακού υλικού.

“Θα πρέπει να βρούμε χρηματοδοτικούς άξονες” επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το αν αυτή η λύση ταιριάζει στην περιοχή. Από την άλλη η εναλλακτική που πρότεινε ο ίδιος, και βρήκε σύμφωνη και την κα Σπυράκη, συνδεόταν περισσότερο με στροφή σε αγροτοδιατροφικά στοιχεία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία, μιας και συνδέονται περισσότερο με τις ασχολίες των εργαζομένων της ΔΕΗ και θα είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούν στη μετάβαση.

Η κα Σπυράκημίλησε για τον μηχανισμό εξασφάλισης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο μέσω αυτής θα μπορέσει να στηριχθεί το σχέδιο του περιφερειάρχη όπως και για την πεποίθηση της για τις “γρήγορες νίκες”. Για την ανάγκη, δηλαδή, να γίνει κάτι που άμεσα θα παράξει νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους τους ΔΕΗ, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή.

Τους προβληματισμούς τους έσπευσε να ξεδιαλύνει ο κ. Κασαπίδης μιλώντας για τη ιδέα του που από την παρουσίαση στη Λιόν το 2014 κατάλαβε πως είναι εφικτή και η χρήση του με επιτυχία από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ολλανδία. Έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας αν ασχοληθούμε με τη συμπαραγωγή του καυσίμου. Ο εξοπλισμός είναι εκείνος από τον οποίο θα προκύψουν οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο η χρήση και η εμπορία του. Από την κυβέρνηση είναι γνωστό πως έχει πάρει το πράσινο φως, ενώ στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα κατατεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρότασή του για υποδομή ενός γίγα από φωτοβολταϊκά, για να γίνει στη συνέχεια η παραγωγή του υδρογόνου.

Φ.Μ.