Την Κυριακή 20-9-2020 τελείται το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Μπετσάκου, στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένας ιερωμένος που με βαθιά συναίσθηση της ιεράς αποστολής του διακόνησε την εκκλησία επί 40 συναπτά έτη.

Ο μακαριστός παπα-Γιώργης γεννήθηκε στον Πειραιά, ενώ σπούδασε στη Θεολογική σχολή Αθηνών. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Κοζάνη, στο Α΄ΣΣ στη μονάδα θρησκευτικής υπηρεσίας (1958-1960). Συνεργάστηκε τότε με τον π. Απόστολο στη «Στέγη Παιδιού» και βοήθησε στο κοινωνικό και χριστιανικό έργο του. Επίσης, γνωρίστηκε με τον μακαριστό μητροπολίτη. Διονύσιο, ο οποίος ενέταξε και τον στρατιώτη τότε θεολόγο Μπετσάκο σε ομάδα θεολόγων που κήρυτταν στα χωριά της μητρόπολης τον λόγο του θεού. Το 1965 νυμφεύθηκε την Ελένη Β. Μόσχου, καθηγήτρια φιλόλογο, των μεγάλων και παραδοσιακών οικογενειών της Κοζάνης Χαρισίου Μόσχου και Ιωάννου Γκουντιού. Το 1966 χειροτονείται ιερέας στην Ορεστιάδα Έβρου, κατόπιν επιθυμίας του να υπηρετήσει στα σύνορα, ενώ η σύζυγός του Ελένη δίδασκε σε γυμνάσιο της Ορεστιάδας. Εκεί διέμειναν επί έντεκα χρόνια, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στην κοινωνία της Ορεστιάδας..

Το 1976 ο παπα-Γιώργης, κατά παράκληση του σοφού αρχιερέα και μητροπολίτη. Κοζάνης Διονυσίου, εγκαταστάθηκε στην Κοζάνη και τοποθετήθηκε προϊστάμενος στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αμέσως επιδόθηκε στην ολοκλήρωση ανοικοδομήσεως του ναού, παρακολουθώντας νυχθημερόν τις εργασίες. Φρόντιζε για όλα και ανέθεσε την αγιογράφηση του ναού στον Θεοφάνη Βουτσινά, έναν από τους καλύτερους αγιογράφους της Ελλάδος. Οι ενορίτες ενίσχυαν τις προσπάθειες ανεγέρσεως και προσέφεραν τον οβολόν τους ενισχυμένο, όπως ο ευεργέτης Θανάσης Γκέρτσος, που προσέφερε τις καμπάνες για τα κωδωνοστάσια.

Όλα τα χρόνια που διακόνησε την εκκλησία ο παπα-Γιώργης ήταν αφοσιωμένος στον ποιμαντικό του έργο, στηρίζοντας τους ενορίτες με τη μυστηριακή ζωή αλλά και τα κηρύγματά του, που χαρακτηρίζονταν από βαθύ θεολογικό πατερικό λόγο και με τα οποία εμψύχωνε το ποίμνιο στον καθημερινό αγώνα. Ο παπα-Γιώργης είχε και πολλά πνευματικά παιδιά, ενώ συμβούλευε με λόγο απλό, καθαρό, πρακτικό, προσγειωμένο, καθώς ο ίδιος ως πολύτεκνος γονέας γνώριζε καλά τα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα του απλού κόσμου. Ήταν πράος, απλός, προσιτός, κοινωνικότατος, μειλίχιος, έντιμος, με σεβασμό στους ενορίτες και συνανθρώπους, συνεργάσιμος με τους ιερείς και τους επιτρόπους, ακριβής και προσεκτικός στην τήρηση των οικονομικών του ναού. Ο παπα-Γιώργης υπήρξε και πολυγραφότατος, καθώς εξέδωσε επτά βιβλία, στα οποία συμπεριέλαβε τα κηρύγματά του.

Ο μακαριστός παπα-Γιώργης δημιούργησε με τη σύζυγό του Ελένη μια θαυμάσια οικογένεια με τέσσερα παιδιά επιστήμονες, ένας γιος είναι καθηγητή στο ΑΠΘ και δώδεκα εγγόνια. Ένας εγγονός Γιώργος σπουδάζει μάλιστα θεολογία, ακολουθώντας τα βήματα του παππού.Το 2004 συνταξιοδοτήθηκε μετά από 38 χρόνια διακονίας στην εκκλησία.

Ο παπα-Γιώργης, με πολύτιμη προσφορά στην εκκλησία, ήταν ακοίμητος φρουρός και καθοδηγητής των πιστών στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κοζάνη, ως άλλος πατέρας της Χριστιανοσύνης. Καθημερινά ήταν στην εκκλησία και μετά την συνταξιοδότησή του. Η γη της Κοζάνης που δέχθηκε το σκήνωμά του να είναι απαλή και δροσερή και να τον συντροφεύουν οι ωδές των αγγέλων. Ο Κύριος να αναπαύσει τον σεπτό μας λευίτη εν σκηναίς δικαίων. Σεβαστέ μας παπα-Γιώργη, θα σε θυμόμαστε πάντοτε. Η μνήμη σου Αιώνια.

14-9-2003 έκθεση από εργόχειρα της επιτροπής γυναικών της ενορίας προς ενίσχυση της εκκλησίας. Ο μακαριστός π. Γεώργιος με μέλη της επιτροπής στο χώρος της έκθεσης .(φωτ. Ι.Γ.Κ.)