Η αείμνηστη Ευαγγελία Παλαμήδους έφυγε προ 40 ημερών, ενώ το μνημόσυνό της τελείται την Κυριακή 14 Απριλίου στο Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Η Ευαγγελία γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1925. Γονείς της ήταν η Βασιλική της μεγάλης οικογένειας Πολυζούλη (ο αδελφός της Γεώργιος ήταν δικηγόρος και Βουλευτής προ το 1940), πατέρας της ήταν ο Κώστας Παλαμήδας από η Γορτυνία του Μοριά, με καταβολές από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ήρθε στην Κοζάνη, για να συμμετάσχει στον Μακεδονικό αγώνα. Αφού πολέμησε τους κομιτατζήδες παρέμεινε στην Κοζάνη και εργαζόταν στα Δικαστήρια. Νυμφεύθηκε την Βασιλική Πολυζούλη και απέκτησαν τρία τέκνα: την Μαριέττα (σπούδασε κοινωνιολογία στην Ελβετία), απεβίωσε προ τετραετίας, τον Γιώργο (υπάλληλος στη Διεύθυνση των κοινοτήτων Κοζάνης) απεβίωσε προ 15 ετών, και τηνΕυαγγελία, η οποία σπούδασε Νομικά και ήταν Δικηγόρος.

Η αείμνηστη φίλη μας Ευαγγελία ήταν μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Κοζάνης. Μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος επί 25ετία, 1989-2014, οπότε και παρέδωσε την προεδρία στην κ. Στέλλα Χατζόγλου-Παναγιωτίδη. Η Αδελφότης ιδρύθηκε το 1903, με αρχικώς 300 μέλη, τη υποδείξει του μητροπολίτη Κοζάνης Κωνστάντιου Ματουλόπουλου. Πρώτη πρόεδρος ήταν η Αναστασία Ι. Γκοβεδάρου,σύζυγος του Ιωάννη, που υπήρξε ο πρωθυπουργός της προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης του 1878 στον Μπούρινο. Η Φιλόπτωχος είχε πολύ μεγάλη προσφορά στην κοινωνία της Κοζάνης, ιδιαίτερα κατά τον Μακεδονικό αγώνα, την απελευθέρωση της Κοζάνης το 1912, κατά την εγκατάσταση των προσφύγων μετά το 1922 και στον πόλεμο του ’40. Πολλά μέλη της ήσαν ερυθροσταυρίτισσες, μεταξύ των άλλων και η αδελφή τής Μαριέττας, η θεία μου Μαριάνθη Πλιάκη- Παπακυριακού (απεβίωσε πρόσφατα, 6 Απριλίου, 102 ετών, στη Θεσσαλονίκη), η Μαριάνθη Λιόρμπα και άλλες πολλές που είναι αείμνηστες.Τιμώ τη μνήμη τους.

Από την ανάληψη της προεδρίας και εξής η αείμνηστη Ευαγγελία επιδόθηκε στη συμπαράσταση στα σπουδάζοντα φτωχά παιδιά, στα οποία χορηγούσε υποτροφίες, όταν είχαν ανάγκη οικονομική, για να μην διακόψουν τις σπουδές τους. Επίσης συνέδραμε οικονομικά τα φτωχά κορίτσια στους γάμους τους, ακόμη, κάλυπταν τα έξοδα σε ασθενείς που έπρεπε να μεταβούνε στο εξωτερικό προς θεραπεία. Όπου χρειαζότανε, τα μέλη της Φιλοπτώχου έσπευδαν να ανταποκριθούν με ευαισθησία και αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η αλησμόνητη Ευαγγελία δεν σταματούσε να παρακολουθεί τα πάντα και να θεραπεύει τις ανθρώπινες ανάγκες των δεινοπαθούντων. Η ευσπλαχνία ήταν οικογενειακή τους παράδοση, ώστε οι αδελφές Μαριέττα και Ευαγγελία την ενστερνίστηκαν.

Κάθε Νοέμβριο τελούσαν μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών και δωρητών. Οι Ευεργέτες και Δωρητές (πολλοί από αυτούς μένουν στη Θεσσαλονίκη) δώρισαν στη Φιλόπτωχο διαμερίσματα και καταστήματα, ώστε να έχει τη δυνατότητα η φιλανθρωπική Αδελφότης να καλύπτει τις ανάγκες των αναγκεμένων. Επίσης, καθόρισαν την ημέρα της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου, προστάτιδα του σωματείου να τιμούν τις μητέρες σε ειδική εκδήλωση.

Επισκέφθηκα αρκετές φορές το σπίτι των κυριών Μαριέττας και Ευαγγελίας. Ένιωθες την ατμόσφαιρα μιας παλαιάς αρχοντιάς. Η ευγένεια, η συμπεριφορά και οι συνομιλίες με όμορφο λόγο είχαν πνευματική ανάταση. Δεν τελείωναν όσα αφηγείτο η Μαριέττα και συμπλήρωνε η Ευαγγελία. Η συζήτηση και οι αφηγήσεις για παλιά γεγονότων και στιγμιότυπα της κοινωνίας μας ήταν ευχάριστη.

Μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή της Κοζάνης με τα δικά της χρώματα.Οι οικογένειες Παλαμήδους και του Γ. Κ. Πολυζούλη είχαν συγγένεια με τον μεγάλο οπλαρχηγό Νικόλαο Κασομούλη, που έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 με σώμα από τη Δυτική Μακεδονία και βοήθησε πολύ στην έξοδο του Μεσολογγίου. Εκεί σκοτώθηκε και ο μικρότερος αδελφός του ο Μήτσιος. Το συγγραφικό του πόνημα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων» (3 τόμοι, 1821-1833) θεωρείται η πλέον αντικειμενική εξιστόρηση γεγονότων του Αγώνα. Θυμίζω ότι υπάρχει Άγαλμα στην Κοζάνη του Κασομούλη στην πλατεία Γ. Τιάλιου, το οποίο κατασκεύασε ο Σύνδεσμος Κοζανιτών των Αθηνών Γ. Λασσάνης (γλύπτρια η Κοζανίτισα Αλίκη Χατζή). Θα σε θυμόμαστε πάντοτε, αρχοντική και φιλόπονη Ευαγγελία, και θα σε αναφέρουμε ως παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς. Πορεύσου, σεβαστή και αγαπητή Ευαγγελία, εν ειρήνη στην αιωνιότητα της ζωής και της ιστορίας. Η γη της Κοζάνης που σε δέχθηκε να είναι απαλή και δροσερή και τα λουλούδια της άνοιξης να ραίνουν τον τάφο σου με την ευωδιά τους. Η μνήμη σου Αιώνια.